Završena analiza
28

Majoneza uzrok masovnog trovanja u Srebreniku, u bolnici i dalje šest osoba

A. K.
Klinika za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Klinika za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Majoneza, odnosno salmoneloza je uzrok masovnog trovanja građana hranom u Srebreniku koji su konzumirali proizvode iz objekta brze hrane Fresh, potvrđeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Rezultati detaljnih analiza uzoraka pacijenata pokazali su da je uzrok trovanja 104 osobe salmoneloza, a kako je potvrđeno za Klix.ba, u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i dalje je hospitalizirano šest osoba koje su u stabilnom stanju.

"Od početka prijema pacijenata sa stomačnim tegobama sa prostora četiri općine Tuzlanskog kantona do danas se u kliniku javio ukupno 61 bolesnik. Od toga je 13 hospitalizirano, među kojima je djece do 14 godina pet, a odraslih osam", rekao je načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Sead Ahmetagić.

On je istakao da će trenutno šest hospitaliziranih uskoro biti pušteno na kućno liječenje te da su svi ostali koji su zatražili ljekarsku pomoć nakon adekvatne terapije u prijemnoj ambulanti i dnevnoj bolnici otpušteni.

Zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Klinici za zarazne bolesti je dostavio prve rezultate bioloških materijala bolesnika.

"Kod tri od 11 osoba je dokazano da se radi o salmonelozi, tako da sada sa sigurnošću možemo reći da je ona uzročnik epidemije bakterijskog trovanja hranom", naglasio je Ahmetagić.

Svim pacijentima sa simptomima trovanja hranom koji su iz Srebrenika, Gradačca, Gračanice i Tuzle zajedničko je bilo konzumiranje namirnica iz objekta brze hrane Fresh. Uz doner kebabe i sendviče oni su jeli i majonezu u kojoj je utvrđeno prisustvo salmoneloze.

Na području Srebrenika i dalje traje epidemija zaraznog trovanja hranom, a inspekcija je provela sve neophodne mjere u objektu brze hrane Fresh.