BiH
7

Majkić optužila Mektića da generiše probleme u sigurnosnom sistemu BiH

FENA
Dušanka Majkić (Foto: SRNA)
Dušanka Majkić (Foto: SRNA)
"Sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, predvođen ministrom Draganom Mektićem, u potpunosti je ispolitiziran", ustvrdila je danas članica Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić.

Optužila je Mektića da "ne rješava probleme u sigurnosnom sistemu BiH, nego ih samo generiše".

"Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je generisanjem problemа dozvolio da se saradnja između sigurnosnih agencija BiH i MUP-a Republike Srpske dovede na ovaj nivo", navela je Majkić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, komentarišući akciju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Bosanskom Novom.

Ona tvrdi da Mektić "sebi daje veća ovlaštenja nego što mu po zakonu pripadaju".

"Mektić želi da proširi nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, a to može samo na štetu RS. On ovaj sistem koristi za vlastitu borbu protiv neistomišljenika", rekla je Majkić.

Dodala i da ne vidi način na koji će nastali problemi, nakon akcije SIPA-e u Bosanskom Novom biti riješeni, ali da "u ovoj ozbiljnoj situaciji, svi koji donose odluke moraju razgovarati za jednim stolom hladne glave".

"Ali, znajući o kakvoj osobi se radi, a koja drži konce kada je u pitanju sigurnost, teško da od tog čovjeka možemo bilo šta očekivati što bi moglo da napravi iskorak", ustvrdila je Majkić.

Ona je upitala gdje je potrošeno 180 miliona KM, koliko košta sigurnosni sektor na nivou BiH, te koliko su građani sigurni.

"U parlamentu BiH nismo dobili odgovor na ova pitanja, kao i na pitanja da li sigurnosne strukture u BiH imaju pristup izolovanim vehabijskim i selefijskim zajednicama, koliko je potencijalno opasnih terorista, kako se naoružavaju i ko finansira ta lica", kazala je Majkić.

Tvrdi i da će SNSD u “RS znati da se izbori sa različitim izazovima, ali da su oni koji dolaze sa nivoa BiH nepredvidivi”, a da SDS, PDP I NDP “nisu zainteresovani za interese RS i da o tome javnost mora biti obaviještena”.