BiH
67

Majke traže prava u centru Tuzle: Djeca političara jedu u restoranima, a naša nemaju ni za kifle

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S obzirom na to da u proteklih devet mjeseci Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno kantonalno Ministarstvo finansija nije uplatilo dječiji dodatak u iznosu od po 20 KM, nekoliko majki danas se okupilo pred zgradom resornog ministarstva u centru Tuzle kako bi iskazale svoje nezadovoljstvo.

Majda Salamović iz Tuzle majka je dvoje djece, a odnos vlasti prema ovoj kategoriji društva ocijenila je sramotnim.

"Posljednji dodatak je uplaćen u augustu 2015. godine. Ovo je stvarno sramota. Suprug i ja se vodimo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, a ni sami ne znamo kako preživljavamo. Ovo se više ne može izdržati. Ovaj dodatak ili neka nam ukinu u potpunosti ili neka nam počnu isplaćivati", ističe Salamović.

Nedugo nakon okupljanja pred zgradom resornog ministarstva, pomoćnik ministra finansija TK upriličio je kratki sastanak sa nekoliko okupljenih majki.

Nezadovoljne ishodom sastanka majke su poručile da će u toku dana krenuti put zgrade Vlade TK, gdje će također upriličiti mirni protest.

"Zamjenik ministra nam je tokom sastanka pričao kako je kanton u velikim problemima. Mi nismo krivi, a nisu kriva ni naša djeca. Mi zahtijevamo isplatu dodataka koje nam duguju već devet mjeseci. Djeca političara jedu u restoranima , a naša nemaju ni za kifle. Ovakvo njihovo ponašanje je kap koja je prelila čašu. Mi idemo pred Vladu TK, a onda se opet vraćamo ovamo i ostat ćemo sve dok se ne ispune naši zahtjevi", kazala nam je nakon sastanka Elvira Mulabdić iz Živinica, inače majka šestero djece.

Majkama su podršku pružili i uposlenici Centra za socijalni rad u Tuzli. Prema riječima direktorice ovog centra Sonje Brčinović, na području Grada Tuzle trenutno je evidentirano blizu 1.700 korisnika dječijeg dodatka, a koji po jednom djetetu iznosi u prosjeku od 20 do 40 KM, u zavisnosti od toga koliko djece porodica ima.

"Naša je obaveza da damo podršku ovakvim stvarima jer se radi o isplatama koje kasne devet mjeseci. Ovdje je riječ o izuzetno malim sumama. Ova prava im krši Vlada TK, odnosno Ministarstvo finansija TK, jer su socijalna prava na trećem mjestu po Zakonu o izvršenju budžeta TK. Ovo se krši već dvije godine i to je nedopustivo", naglašava Brčinović te dodaje da se ovom centru svakodnevno obraćaju korisnici socijalnih primanja čija se prava krše.

Direktorica Udruženja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramović ističe da postupkom neisplaćivanja pomenutog dodatka vlast u TK evidentno krši prava djece u ovom kantonu.

"Komitet UN-a za prava djeteta jasno je ukazao da je ovo simboličan iznos i da nije dovoljan da bi dijete preživjelo mjesec dana. S druge strane, obavezalo je državu da preuzme sve neophodne mjere i pronađe adekvatne resurse kako bi iznos dječijeg dodatka odgovarao stvarnim potrebama djeteta, odnosno porodice čije je dijete član", podsjetila je Bajramović.