BiH
36

Krivične prijave protiv osoba koje su djeci u TK ukinule zdravstveno osiguranje

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlast u Tuzlanskom kantonu ukidanjem zdravstvenog osiguranja djeci od šest do 15 godina koja nisu uključena u obrazovni sistem i koja pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po bilo kojem drugom osnovu direktno je, pored međunarodne konvencije, prekršile i ustave BiH, FBiH i TK, poručeno je sa današnje press konferencije u Tuzli.

Naime, proteklih dana ogromnu prašinu u javnosti podigla je informacija da su poslanici u Skupštini TK usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom u TK.

Ovim zakonom tridesetero djece uzrasta od 6 do 15 godina, koja su putem Centra za socijalni rad Tuzla imala status osiguranog lica po ranijem zakonskom rješenju, isključeno je iz prava na obavezno zdravstveno osiguranje.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić kaže da je nedopustivo ponašanje vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

"Ovo što se dešava danas govori o tome da mi konstantno imamo napad na ustavni poredak BiH i FBiH od kantonalnih institucija. Vi u TK imate partitokratski način upravljanja sistemom koji isključuje logiku, a gdje nema logike nema ni prava. Biti nosilac vlasti ne znači ponašati se kao u vlastitoj kući, nego znači vršiti svoje nadležnosti u skladu sa ustavima države, entiteta i kantona", kaže Begić koji najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za ovaj slučaj.

Direktorica Udruženja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramović kaže da ovaj problem najbolje oslikava nefunkcionisanje vlasti i resornog ministarstva u TK, a koje treba da se brine o pravima djeteta.

"Ovdje se radi o djeci koja pravo ne mogu ostvariti na bilo koji drugi način, odnosno o djeci koja nisu uključena u obrazovni sistem jer su žrtve nasilja, zloupotrebe, siromaštva, ali i različitih oblika eksploatacije. Mi sad dolazimo u situaciju da je život ove djece ugrožen", kaže Bajramović.

Usvajanjem pomenutog zakona Bajramović ističe da je pokazano da vlast u TK nema dovoljno savjesti i odgovornosti za ovu kategoriju djece.

"Poslanici u Skupštini TK bili su upozoreni od naše organizacije, ali i Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, da su izmjene i dopune zakona protiv svih međunarodnih konvencija po pitanjima zaštite djece, a u suprotosti su i sa Ustavom FBiH", dodaje Bajramović.

Direktorica Centra za socijalni rad u Tuzli Sonja Brčinović kaže da po jednom djetetu iz ove grupe iz budžeta TK treba biti izdvojeno 11,90 KM za zdravstveno zaštitu.

"Tuzlanski kanton možda ugrožavaju neke druge stvari, ali ovo sigurno ne bi ugrozilo normalno funkcionisanje. Mi smo prema zakonu dobili instrukcije da ovoj djeci onemogućimo korištenje zdravstvenog osiguranja. Ova djeca sad nemaju svoje osnovno pravo", naglašva Brčanović.

Kako je istaknuto za vrijeme današnje konferencie za novinare, udruženje Zemlja djece u BiH u narednom periodu podnijet će krivične prijave protiv odgovornih osoba koje su djeci uskratile osnovno pravo, a to je pravo na zdravstvenu zaštitu.