BiH
66

Djeca iz Tuzle poručila premijeru: Primi naše majčice, naše lavice

Piše: A. K.
Nekoliko majki danas se ponovo okupilo pred zgradom Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona u Tuzli kako bi iskazale svoje nezadovoljstvo zbog neredovne isplate dječijih dodataka.

Kako tvrde, Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo od augusta prošle godine neredovno vrši isplatu dječijih dodataka koji na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH iznose 20 i 40 KM, u zavisnosti od toga koliko u porodici ima mališana.

Nekoliko protestnih okupljanja pred sjedištem resornog ministarstva i Vlade TK do danas je rezultiralo isplatom jednog od deset zaostalih dodataka, a ukoliko preostalih devet ne bude isplaćeno do narednog petka, okupljene majke su zaprijetile blokadom saobraćajnica u Tuzli.

"Mi smo 1. jula ove godine dobili dodatak za mjesec septembar 2015. Prošlog utorka smo otišli pred zgradu Vlade TK gdje je deset majki sa djecom dočekalo 30 policajaca. Premijer (Bego Gutić, op. a.) nas opet nije primio. Uzeo je naš broj telefona, ali nas do danas nije kontaktirao. Kako ćemo sve ovo izdržati vjerujte da ne znamo", kaže nam Majda Salamović iz Tuzle.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Ova majka dvoje djece ogorčena je i malim odzivom majki na protestnim okupljanjima.

"Ovako djeluje kao da su majke zadovoljne time što ne dobijaju dodatke", ističe Salamović.

Elvira Mulabdić iz Živinica, inače majka šestero djece, kaže da ni sama ne zna na koji način sa suprugom uspije prehraniti porodicu.

"Više ne znam šta da radim i kome da se obratim. Sa šestero djece spremna sam doći pred zgradu Ministarstva finansija TK i tu prespavati noć. Iako su dječiji dodaci najmanji na području našeg kantona, njihova isplata je neredovna. Ovakav odnos vlasti prema nama je čisti bezobrazluk", ističe Mulabdić.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Dodaje da će majke, ukoliko zaostali dječiji dodaci ne budu uplaćeni u narednih nekoliko dana, blokirati saobraćajnice u Tuzli.

"Pozivam sve da nam se pridruže jer ne vidim drugog načina da riješimo ovaj problem", kaže na kraju Mulabdić.