{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majke Srebrenice: Zašto nema ekshumacija

11.4.2012. u 16:00
5
0
Majke Srebrenice: Zašto nema ekshumacija
5
Majke Srebrenice, kao i svakog 11. u mjesecu, i danas su se mirno okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Zajedno sa njima bile su i majke iz Udruženja Sumeja te majke iz Sarajeva, Kladnja, Olova, Kotorskog...
Još jednom je skrenuta pažnja na nedopustivo spor proces ekshumacija i identifikacija, a Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, kaže kako u prošloj godini nije otvoreno nijedno masovno stratište srebreničkih Bošnjaka koji su ubijeni nakon pada UN-ove zaštićene zone u julu 1995. godine.

"Došlo je proljeće i svakako da se mogu otvoriti grobnice. Međutim, ništa nije urađeno ni ove godine. Pitala sam Amora Mašovića u čemu je problem. Da li je do novca, ili do Tužilaštva. On mi je odgovorio kako nije riječ ni o jednom ni o drugom, već da se radi o lokacijama. Mi smo im potom dostavili lokacije masovnih grobnica, ali se ni nakon toga ništa ne radi. Pa zar majke trebaju ići i kopati", pita se ogorčena Hajra Ćatić.

Majke Srebrenice će sutra posjetiti školu u tom gradu. Naime, u školskom dvorištu su 1993. godine, poslije proglašenja UN-ove zaštićene zone, ubijene 74 osobe, dok ih je oko 100 ranjeno.

"Mnogo naroda je bilo smješteno u školu, a kada se proširila vijest o proglašenju zaštićene zone mnogi od njih su izašli na igralište kako bi to proslavili. Međutim, Vojska RS je ispalila dvije granate i ubila 74 osobe. Sutra ćemo položiti cvijeće i odati počast poginulima", kaže Hajra Ćatić.

Nakon odate pošte na Trgu žrtava genocida u Srebenici, majke Srebrenice su otišle kućama. Do sljedećeg 11. u mjesecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: