BiH
0

Deveta godišnjica od prvog ukopa žrtava genocida u Potočarima

FENA
Foto: Alfons Rodriguez
Foto: Alfons Rodriguez
U Memorijalnom centru Potočari obilježena je deveta godišnjica od prvog ukopa žrtava genocida u Srebrenici.

Tim povodom cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, Općine Srebrenica i Memorijalnog centra, te delegacija žena iz Kantona Sarajevo.

Prije devet godina, na današnji dan u Mermorijalni centar Potočari ukopano je 600 žrtava genocida. Iste godine obavljene su još dvije zajedničke dženaze - 11. jula i 20. septembra, kada je bivši američki predsjednik Bill Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar.

Šuhra Malić je u genocidu izgubila veliki dio familije. Za sve njih, danas je, još jednom proučila fatihu.

"Izgubila sam dva sina, tri djevera i pet djeverića i zeta od zaove - ukupno dvanaestero iz porodice. Bolno je i teško je i ne znam više dokle i kako. Ostala sam zimus i bez muža. Umro je od žalosti za djecom", kazala je Šuhra Malić.

Hatidža Mehmedović proučila je fatihu za sve žrtve, a to je učinila i pored tri mezara gdje je ukopala dva sina i muža.

"Kad se pogleda more ovih bijelih nišana mislim - tu je sve rečeno. Tu su svi naši najmilji, naša djeca, naša braća, naši muževi... Ja mislim da ovdje treba doći i izvući pouku da se više ovo nigdje ne ponovi", rekla je Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" organizovalo je prevoz za 200 žena iz Kantona Sarajevo.

"One žele da na neki način pokažu našoj djeci koja leže ovdje iza nas da smo mi još tu, da znamo za njih i da mislimo na njih, da je ovo naša mala Kjaba. Pozivamo sve ljude dobre volje, pa i one koji su činili zločin 1995. da dođu na mjesto zločina i da vide šta može ljudski um da uradi. Moramo graditi mir, ljubav i poštovanje jedni prema drugima, izjavila je Munira Subašić, predsjednica ovog Udruženja.