|

Majke Srebrenice prvi put uspjele ući u krug zadruge u Kravici

Majke Srebrenice prvi put uspjele ući u krug zadruge u Kravici
8
Klix.ba
13.7.2013. u 10:58
0
komentara
8

dijeljenja
1/25 Foto: Anadolija
2/25 Foto: Anadolija
3/25 Foto: Anadolija
4/25 Foto: Anadolija
5/25 Foto: Anadolija
6/25 Foto: Anadolija
7/25 Foto: Anadolija
8/25 Foto: Anadolija
9/25 Foto: Anadolija
10/25 Foto: Anadolija
11/25 Foto: Anadolija
12/25 Foto: Anadolija
13/25 Foto: Anadolija
14/25 Foto: Anadolija
15/25 Foto: Anadolija
16/25 Foto: Anadolija
17/25 Foto: Anadolija
18/25
19/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
20/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
21/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
22/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
23/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
24/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
25/25 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, prvenstveno majke iz Srebrenice i Žepe danas su prvi put uspjele ući na jedno od najvećih mjesta zločina koji su se dogodili nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, javlja novinar agencije Anadolija.
Policija je pokušala spriječiti ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, kao i ranijih godina, ali su članice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, zajedno sa bivšim logorašima i preživjelima, po prvi put uspjele ući u krug Zemljoradničke zadruge u selu Kravica. Bolni uzdasi, plač prožet glasnim komentarima o dešavanjima u Kravici, obilježili su obilazak srebreničkih majki mjesta gdje su u julu 1995. godine ubijani njihovi sinovi, braća, očevi, muževi, rođaci...

Kako su članovi porodica ubijenih kazali Anadoliji, ovo je prvi put da su uspjeli ući u krug zadruge.

U julu 1995. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga RS, potpomognuti specijalnim jedinicama iz Srbije u prostorijama Zemljoradničke zadruge u selu Kravica strijeljali su, prema svjedočenjima preživjelih pred Haškim tribunalom, više od hiljadu bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Kao i svake godine nakon obilježavanja godišnjice genocida i kolektivne dženaze namaza i ukopa žrtava genocida, porodice žrtava krenule su u obilazak stratišta, a prva stanica bila je selo Kravica.

Ranijih godina porodicama žrtava nije bio dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, a danas su to srebreničke majke prvi put uspjele. Nakon što su naišle na zatvorenu kapiju članice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, zajedno sa bivšim logorašima, formirale "živi zid", uklonile bodljikavu žicu sa kapije i uspjele se probiti pored kordona sačinjenog od pripadnika specijalne policije.

Kako su kazali očevici, policajci su primjenili silu.

Majke Srebrenice su nakon ulaska u krug zadruge položile cvijeće na zid jednog od objekata.

Nakon što su položili cvijeće na jedan od objekata zadruge, proučili fatihu i donijeli tekbire, prisutni su se uputili na slijedeće stratište. U izjavi za novinare, potpredsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" Kada Hotić, kazala je da je sramotno da se žrtvama ne dozvoljava ulazak na mjesto gdje je pobijeno toliko njihovih najbližih i najmilijih.

"Kako ih nije strah čuvati krave ovdje i uzeti mlijeko ili tele od tih krava? Ovdje se lila krv. I da nakon 18 godina ne dozvole da dostojanstveno uđemo, da pogledamo taj prostor, da proučimo Fatihu, nego su nas udarali pesnicama, uglavnom u grudni koš i u žličicu. Žene su povrijeđene, ima ih sedam, osam povrijeđenih. Na sramotu", kazala je Hotić.

Akif Ahmetović u julu 1995. godine imao je 15 godina kada su njega i njegovog oca odveli iz Potočara. Otac Hakija odveden je u Pilicu i strijeljan, a Akif u školu Vuk Karadžić u Bratunac.

"Sad imam uspomenu od njih, imam socijalne zube i svojih pet zuba. Ja ne mogu da spavam od toga što su me tukli. Samo bih želio pitati tog komandira ko zabranjuje ulazak ovdje, kad ja ne mogu što sam dobijao batine od njih u 15. godini, mirno da spavam, kako on može spavati? Kako je spavao ovih godina i kako će večeras spavati?", poručio je ljutito Ahmetović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.