vijesti
1

Policija RS pozvala nekoliko Srebreničana na saslušanje zbog incidenata u Kravici

Anadolija
Policija Republike Srpske pozvala je na informativne razgovore učesnike incidenata koji su se desili protekle subote kada su majke Srebrenice i aktivisti nevladinih organizacija probili kordon policije i isjekli zaštitne žice kako bi stigli do objekata u kojima su srpske vojne i policijske snage vršile masovne egzekucije Bošnjaka, nakon pada Srebrenice jula 1995., saznaje agencija Anadolija.

Majke Srebrenice prvi put su, nakon komešanja s policijom, u subotu uspjele ući na masovno stratište dječaka i odraslih muškaraca u selu Kravica, nakon čega su obišle i sva ostala područja masovnih egzekucija žrtava genocida, uključujući i "Bijelu kuću" u Potočarima. Policija ih je pokušala spriječiti u nakani da se probiju do stratiša, a u sukobu s pripadnicima specijalnih snaga povrijeđeno je osam žena.

Pozive na razgovor iz Policijske stanice Srebrenica dobili su aktivista Koalicije "Prvi mart" Almir Salihović i predstavnik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida Zekerijah Hadžić, a treći poziv bit će uručen srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović kazala je novinaru Anadolijue da je spremna odgovarati za sve, unatoč tome što "postoji zakon koji dopušta da se obilježe sva masovna stratišta".

“Ta mjesta nisu privatno vlasništvo. Ja znam da ću biti kriva jer sam Hatidža. Kriva sam jer nisam smjela preživjeti, a kamoli sad da idem na mjesto zločina. Kažu da tamo nije bezbjedno, a bezbjedno je za stoku koja pase tamo gdje su naše najmilije ubijali”, rekla je Mehmedović i poručila policiji da aktivisti nevladinih organizacija nisu krivi što su majke odlučile da po svaku cijenu dođu do masovnih stratišta srebreničkih žrtava.

“Taj dan su porodice krenule da obilježe, a oni su samo bili redari. Nijedan redar nije mogao nijednu majku spriječiti da dođe na mjesto zločina nakon 18 godina. Mi smo htjele mirno da sve prođe, a vlast je pozvala specijalce. Malo im bilo što su nam poubijali djecu, što smo ostale same bez svojih najmilijih, sad su krenuli i na nas ”, istakla je Mehmedović.

Aktivista Koalicije "Prvi mart" Almir Salihović potvrdio je da je uz majke Srebrenice bio 13. jula u obilasku masovnih stratišta.

“Ja sam tom događaju prisustvovao u svojstvu osobe koja je preživjela genocid i otišao sam da odam počast ljudima koji su tu ubijeni. Danas sam dobio poziv od Policijske stanice Srebrenica da dam izjavu kao lice koje je povezano sa tim događajem. Tako da ja nemam pojma u kojem svojstvu sam dobio poziv i šta treba da kažem”, požalio se Salihović i istakao da je ovo još jedan dokaz da se vlast Republike Srpske prema povratnicima Bošnjacima "odnosi okupatorski", kao prema građanima drugog reda.

“Svi oni koji nisu Srbi, a žive na području entiteta RS, osjećaju se ugroženo i ustvari mogu svaki čas da očekuju da ih neko pozove, saslušava, pretuče..”, poručio je on.

Zekerijah Hadžić, koji je i u "Bijeloj kući" u Potočarima i u Kravici bio u svojstvu predstavnika Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida, otkrio je kako je razgovarao sa policijskim inspektorom koji je potpisao pozive za saslušanje, ali mu je on rekao da niko nije pozvan u svojstvu osumnjičenog, nego u svojstvu svjedoka.

“Ono što je on meni rekao jeste da sam ja pozvan da kažem ono što sam vidio”, dodao je Hadžić.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina, kojem pripada Policijska stanica Srebrenica, Aleksandra Simojlović, kazala je za Anadoliju da su pozivi upućeni u okviru istrage koju vodi okružno tužilaštvo u Bijeljini.

“To je za početak, bit će tih osoba još”, kazala je ona i dodala da su sve osobe pozvane u svojstvu svjedoka.

Koordinator Koalicije “Prvi mart” Emir Suljagić, komentarišući današnje pozive, rekao je da više nema nikakve sumnje da se vlasti u Republici Srpskoj ponašaju "okupatorski prema nesrbima koji tamo žive".

“Ovo što se danas dogodilo u Srebrenici, i što će se događati u Bratuncu, se u Evropi može dogoditi još samo u Bjelorusiji, kao i u Afganistanu. Sa stanovišta ljudskih prava, entitet RS je Kandahar i vlast u Banjoj Luci se prema nesrbima ponaša onako kako se talibani u Afganistanu ponašaju prema onima koji njima nisu pogodni”, kazao je Suljagić.

Optužio je policijske snage Republike Srpske da su 1995. direktno učestvovale u masovnim egzekucijama Bošnjaka, a da danas na razgovore privode majke i djecu koji su se željeli prisjetiti svojih najmilijih i proučiti im Fatihu.

U okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici članice udruženja koje okupljaju porodice žrtava genocida posjetile su u subotu stratišta Srebreničana, od "Bijele kuće" u Potočarima do zloglasnog magacina u Kravici, kao i područja Orahovca, Petkovaca, Branjeva i Pilice. U Kravici se desio incident nakon što su majke Srebrenice ušle kroz ogradu pored zaključane kapije.

U "Bijelu kuću" u Potočarima majke Srebrenice ušle su nakon što su isjekle komad žičane ograde pored zaključane kapije, gdje je prije 18 godina posljednji put viđeno na stotine Srebreničana. Položile su cvijeće i mirno nastavile put do zaključane kapije magacina smrti za oko 1.200 Srebreničana.