{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile pismo Ban Ki-moonu

F
25.7.2012. u 18:55
2
"Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile pismo Ban Ki-moonu
2
"Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile pismo Ban Ki-moonu
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" pozdravilo je posjetu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona Bosni i Hercegovini kao i odluku da posjeti Potočare, kako bi odao počast uspomeni na žrtve genocida u Srebrenici.
U opširnom pismu, Udruženje podsjeća Ban Ki-moona na poruku i obećanje koje je njegov prethodnik, Kofi Annan, uputio povodom komemoracije u Potočarima, 11. jula 2005. godine, 'da će UN, nastaviti borbu, koliko god to bude moralo trajati, da osiguraju da pravda bude zadovoljena'.

Annan se tada složio da su Ujedinjene nacije imaju tri dužnosti: da objelodane i suoče se s potpunom istinom o tome šta se desilo u Srebrenici; da pomognu da se obnovi povjerenje u regionu, nastavljajući insistirati na borbi za pravdu, te, najvažnije, da spriječe ponavljanje onog što se desilo, time što će se svijet osposobiti da kolektivno djeluje protiv genocida, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

"Uveliko smo zabrinuti da je napredak u smislu ostvarenja ovih ciljeva zaustavljen i parcijalan. Obraćamo vam se da realizirate obećanja koja nam je dao Vaš prethodnik i ispunite tri dužnosti koje je prepoznao Annan", kaže se, između ostalog, u pismu
Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: