{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon: Srebrenica je sveto tlo, moramo naučiti lekciju

A
26.7.2012. u 11:46
0
0
Ban Ki-moon: Srebrenica je sveto tlo, moramo naučiti lekciju
0
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je nakon posjete Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica da su Ujedinjene nacije u julu 1995. propustile da zaštite Srebrenicu.
"Moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bi spriječili nove pokolje u svijetu", kazao je on i dodao da za generalnog sekretara UN-a ne postoji tužnije mjesto za posjetu od dolaska u Memorijalni centar žrtvama genocida u Srebrenici.

"Ovdje stojim u tuzi i žalosti. Mi dijelimo bol, izražavam duboko poštovanje žrtvama i suosjećamo s njihovim porodicama. Svima kažem da je cijeli svijet sa njima. Ništa ne može nadoknaditi takvu bol i prazninu u srcima. Niko ne može nadoknaditi očevu ruku i osmijeh djeteta. Znam da je mnogo majki ovdje sahranilo svoje sinove i izražavam im svoje duboko poštovanje", kazao je Ban Ki-moon.

"Dok stojim i gledam beskrajne nizove grobova, imena Amir, Fikret, Hamdija i još njih osam hiljada, hoću da kažem da je Srebrenica sveto tlo za porodice žrtava ali i za porodice nacija", poručio je generalni sekretar UN-a.

Ban Ki-moon se prethodno poklonio žrtvama genocida i položio vijenac kod spomen obilježja. Obišao je musalu i zid sa imenima svih 8.372 žrtava genocida.

U pratnji generalnog sekretara UN-a bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i v.d. načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Izetbegović je posjetu Ban Ki-moona Memorijalnom centru nazvao hrabrom.

"Došli ste da se suočite sa onim što je rezultat grešaka i kukavičluka vaših prethodnika, jer prema Rezoluciji 1999 UN su priznale grešku u Srebrenici", kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Ban Ki-moon se u spomen sobi Memorijalnog centra sastao sa predstavnicima udruženja žrtava preživjelih Srebreničana i kazao im da suosjeća s njihovom patnjom.

Ban je nakon posjete Memorijalnom centru u Potočarima krenuo za Sarajevo. Na međunarodnom aerodromu održat će konferenciju za novinare, što će biti posljednji sadržaj njegove šestodnevne balkanske turneje, nakon čega se vraća u sjedište UN-a u New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: