"Zagrijavanje" pred OI
6

Ban Ki-moon istrčao počasni krug na stadionu Koševo

Anadolija
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, jutros prije šest sati, istrčao je počasni krug na olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase.

Generalnom sekretaru UN-a se pridružio i bosanskohercegovački olimpijac Islam Đugum. Ban Ki-moon je nosio baklju i istrčao dva kruga u gradu u kojem su 1984. održane Olimpijske igre, simbolično pred Olimpijadu u Londonu.

Nakon trčanja Ban se novinarima obratio sa "dobro jutro" i zahvalio im što su tako rano došli na stadion. Ban Ki-moon je jutrošnjim obilaskom stadiona simbolično obilježio svoju posjetu olimpijskom Sarajevu, a pred sutrašnji početak Olimpijade u Londonu, na kojima će nositi Olimpijsku baklju.

"Jučer sam imao sastanke sa članovima Predsjedništva, predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrom vanjskih poslova, te političkim liderima. Želim istaći da je BiH veoma dobro napredovala, da je uspjela izgraditi državu i da se nalazi na dobrom putu, a naročito nakon svih patnji i užasa koje je prošla", rekao je Ban novinarima.

Istakao je kako BiH treba biti primjer pomirenja i suživota cijelom svijetu. "Ponijeću sa sobom duh Sarajeva i poruku pomirenja i mira cijelom svijetu. Želim vam sve najbolje."

Na pitanje novinara agencije Anadolija da podijeli svoje utiske nakon sinoćnjeg obilaska jezgre Sarajeva sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Ban je istakao kako je impresioniran duhom i životom Sarajeva.

"Rekao sam i u svom govoru u Parlamentu, ovo je grad u kojem živi 400.000 ljudi. U mojoj glavi, svih 400.000 bilo je sinoć napolju. Pili su kafu, čaj, razgovarali... Sinoć sam mogao vidjeti pravi život Sarajeva", kazao je generalni sekretar UN-a i poručio narodu BiH da sada stvara istoriju.

"Prešli ste dug put, stradanja i tragedija, ali ste sada pokazali duh pomirenja i fleksibilnosti. To je ono što ja želim i što cijeli svijet očekuje od vas", istakao je Ban Ki-moon, dodavši kako sada "svi trebamo hodati zajedno" da bismo napravili svijet boljim.

Nakon trčanja na olimpijskom stadionu u Sarajevu, generalni sekretar UN-a zaputio se prema Srebrenici gdje će posjetiti Memorijalni centar i odati počast žrtvama genocida.