{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Ban Ki-moon se suočio s greškama svojih prethodnika

A
26.7.2012. u 13:00
0
0
Izetbegović: Ban Ki-moon se suočio s greškama svojih prethodnika
0
Izetbegović: Ban Ki-moon se suočio s greškama svojih prethodnika
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u Memorijalni centar Potočari-Srebrenica došao sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, obratio mu se, nakon odavanja počasti žrtvama genocida i sastanka sa preživjelim Srebreničanima, rekavši da je da je njegov dolazak na mjesto genocida hrabar čin.
"Došli ste da se suočite sa onim što je rezultat grešaka i kukavičluka vaših prethodnika, jer prema Rezoluciji 1999 UN su priznale grešku u Srebrenici. Rezolucija UN-a je pokazala sramni embargo na uvoz oružja i nepravedno izjednačavanje svih strana u ratu. Rezolucija je pokazala da su Ujedinjene nacije zatvorile oči pred dimenzijama zla koje se dešavalo ovdje", rekao je Izetbegović generalnom sekretaru UN-a.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva ocijenio je da je Srebrenica 1995. izdata dva puta. "Prvi put kad se desio genocid, a drugi put u Daytonu kad joj nije dat poseban status."

Izetbegović se osvrnuo i na sastanak koji su on i generalni sekretar UN-a imali sa porodicama žrtava. "Majke koje ste zajedno sa mnom posjetili i dijelili njihovu bol na pola sata, tu bol sa sobom nose 24 sata. Zbog toga moramo pomoći Srebrenici da žrtva ne bude uzaludna", poručio je šef kolektivnog šefa države BiH.

Srebrenička majka Hatidža Mehmedović, koja je u genocidi izgubila dva sina i muža izjavila je za agenciju Anadolija da Ban Ki-moonu zamjera mu što ranije nije došao da se pokloni žrtvama.

"Tražit ću implementaciju Rezolucije UN-a iz 1993. godine kojom nam je UN garantovao živote, a poslije nas dao na ubijanje. Prošlost ne možemo vratiti, ali možemo mladima obezbjediti bolju budućnost", rekla je Mehmedović.

Ova srebrenička majka je poručila Ba Ki-moonu da se UN trebaju stidjeti Srebrenice.

"Oni su saučesnici toga što nemamo djecu, braću, muževe i očeve. Ujedinjene nacije su saučesnici bosanskih Srba i JNA. Oni su krivi što se u naša srca uselila tuga, a radost iselila za sva vremena", kazala je Hatidža Mehmedović komentirajući posjetu generalnog sekretara UN-a Memorijalnom centru u Potočarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: