BiH
30

Klix.ba sa roditeljima šehida: Kamo sreće da mi sin dolazi na Bajram, a ne ja njemu na mezar

E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Šehidskom mezarju Kovači danas su položeni vijenci i odata počast šehidima koji su u herojskoj borbi dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Članovi porodica su danas došli da obiđu mezarja svojih najmilijih.

Težak je život porodica šehida. Dobijaju 350 KM za poginulog člana porodice, a snalaze se kako znaju, ispričala nam je Sevda Okerić koja je danas došla da sinu prouči Fatihu.

"Sad sam pričala sinu svom. Kamo sreće da mi sin dolazi na Bajram, a ne ja njemu na mezar. Valjda će nekad biti bolje u ovoj zemlji", kaže nam Sevda.

Senija Helać je danas došla da prouči Fatihu sinu Mensudu koji je ubijen tokom agresije na BiH na Trebeviću. Imao je 19 godina, a iza njega je ostala supruga i dvoje djece.

"Moj sin Mensud je ubijen na Trebeviću. Trebalo bi češće da se obilaze mezarja. Dijelili su pakete porodicama šehida, nije me niko pozvao. Loše živimo i grahota je ono što dobijemo. Sin mi se borio, poginuo, a za koga, za šta? Drugi sin mi je ranjen, ostao je živ hvala Bogu. Teško mi je, plakala bih stalno", kaže kroz suze Senija Helać.

Bajro Beganović, predsjednik Udruženja Roma na nivou Bosne i Hercegovine, obišao je mezar svog sina Sanida Beganovića kojeg su zvali Tajson.

"Proglašen je narodnim herojem i jedan je od priznatih boraca u Sarajevu. Prije godinu dana sam podigao spomenik na Mojmilu svim Romima koji su dali živote za BiH", kazao je Beganović.

Bajro nije zadovoljan odnosom vlasti prema građanima BiH.

"U Sarajevu radi duhanara i pivara. Da fabrike rade ovdje ne bi bilo gladnih ljudi. Ja sam radio 40 godina i stekao penziju. Sramota je da penzioner ne može platiti režije. Moram kritikovati vlast, oni znaju kakva je situacija u ovoj zemlji", izjavio je Beganović za Klix.ba.

Podsjetio je i da su se Romi borili za Bosnu i Hercegovinu i da je u Sarajevu postojala Garava brigada čiji članovi su branili ovaj grad.

Osim u Sarajevu, Dan šehida se obilježava i u drugim gradovima, gdje članovi porodica obilaze mezarja i polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast i sjećaju se članova svojih porodica.