BiH
366

Dan šehida: Izetbegović i Komšić položili vijence na mezarju Kovači u Sarajevu

E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položili su danas vijence na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Nakon vjerskog programa koji je održan u blizini mezarja Alije Izetbegovića, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te članovi porodica i brojni zvaničnici Vlade KS i FBIH proučili su Ja-sin i dovu za sve šahide koji su dali život tokom agresije na BiH.

"Sjećamo se šehida, ali možemo puno više učiniti za njihove porodice. Mnogo je šehidskih porodica koje su unesrećene u posljednjim poplavama i klizištima. uspjeli smo prikupiti značajna sredstva. Skupili smo 360 miliona KM donacija. To su značajna sredstva. Očekujemo uskoro projekte kako bi na pravi način potrošili ta sredstva", rekao je Izetbegović.

Pozvao je načelnike općina i ljude koji su zaduženi za projekte da ih što prije pošalju u federalne i entitetske vlade.

"Između dva bajrama ja ću na tome užurbano raditi. Imamo 70 dana da se projekti dostave, da završimo sve procedure i da ne propustimo ovu priliku koja nam se nudi", rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da je BiH zemlja u kojoj nisu svi zadovoljni.

"U ovakvoj državi kakva jeste, koja se zasniva na lažnoj političkoj korektnosti, bez istine, naravno da možemo govoriti da su ti ljudi zaboravljeni. Ali ono što je najvažnije jeste da te ljude nisu zaboravili oni koji su se borili sa njima. Mogu reći u svoje ime da ih ja nikada neću zaboraviti. To je dio mene i mog života i potrudit ću se da to prenesem i na moje dijete", rekao je Komšić.

Dan šehida je dan sjećanja na hrabre podvige boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo u odbrani Bosne i Hercegovine.