BiH
0

Dan šehida: Mostarci na Šehitlucima odali počast palim herojima grada

Piše: A. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Veliki broj javnih ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada na Neretvi, članovi porodica i preživjeli suborci danas su na mostarskim Šehitlucima odali počast šehidima grada Mostara.

Drugi dan ramazanskog Bajrama obilježava se kao Dan šehida, a svakoga puta u prijepodnevnim satima učenjem Fatihe, minutom šutnje, uz prigodan govor i dovu Mostarci se prisjećaju palih heroja svoga grada.

Skupu se i danas obratio novi mostarski Muftija Salem ef. Dedović koji je kazao da je obaveza pamtiti, ali i da je neminovno nastaviti živjeti zajedno i gajiti suživot i toleranciju među narodima Mostara i Bosne i Hercegovine.

“Možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Obaveza svih nas je sjećati se heroja našega grada, naših šehida kojima će Allah dž.š širom otvoriti vrata Dženeta. Nadam se da ćemo mi ovdje u Mostaru nastaviti živjeti u miru i toleranciji gradeći suživot sa pripadnicima ostalih naroda, a jučerašnji dolazak čelnika ostalih vjerskih zajednica na bajramski prijem dobar je putokaz za dalje,” kazao je između ostalog mostarski Muftija.

Osim mostarskih Šehitluka, Dan šehida obilježen je u gotovo svim džematima i na svim haremima u mostarskom muftijstvu. Nakon muftije Dedovića prisutnima se obratio i mostarski glavni imam Mirsad ef. Puce.