Sud ne daje odgovor
111

Majka Mirze Raščića još jednom je razočarana u bh. pravosuđe: Ubica je na slobodi svaka četiri mjeseca

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud Sarajevo odobrio je prekid kazne Izudinu Tahiroviću koji je na 17 i po godina zatvora osuđen zbog ubistva Mirze Raščića. Tahirović se u zatvor vraća tek za dva mjeseca, a ovo nije prvi put da ubica biva na dopustu mjesec ili više, kaže nam majka ubijenog Mirze Ilvana Raščić.
Odlukom Kantonalnog suda Sarajevo, Izudinu Tahiroviću odobren je prekid kazne i on se u KPZ Zenica vraća tek petog decembra. Kako je za Klix.ba ranije rekao direktor zavoda u Zenici Rusmir Isak, Tahirović ne uživa nikakve povlastice, ali mu je dopust odobrio sud i kao takav, oni su dužni provesti rješenje.

Ovo, međutim, nije prvi put da je Tahirović na privremenoj slobodi, iako je osuđen na jednu od, prema zakonu, najdužih kazni za krivično djelo "Ubistvo s predumišljajem".

Porodica Raščić svakog puta je razočarana u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, šokirana, u strahu, ali ono što po njih ostavlja najveći utisak je ponovo zadiranje u bol i gubitak Mirze.

To nam priča majka ubijenog Mirze, Ilvana Raščić. Sa zebnjom u glasu, u nevjerici je da se ovakve odluke suda ponavljaju, a da pritom niti jedna pravosudna institucija se niti jednom nije očitala po ovom pitanju.

Ilvana je, kako nam kaže, kontaktirala sudove u Sarajevu kako bi dobila objašnjenje odluke i razlog privremenog puštanja na slobodu Tahirovića, ali odgovori izostaju.

"Ovo ponovo produbljuje našu bol koju osjećamo zbog gubitka Mirze. Zar je i u jednoj državi normalno da ubica bude na dopustu svaka četiri mjeseca? On je faktički više na slobodi, nego u zatvoru. Iz nekih izvora čujem da je to zbog bolesti njegove majke, a niko se ne pita kako je majci koja je izgubila svoje dijete. Kako je njegovoj porodici, zar trebamo ponovo da proživljavamo ono što već jesmo?", pita se Ilvana i razgovoru za Klix.ba.

Ilvana Raščić ispred suda prilikom izricanja presude Tahiroviću 2016. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilvana Raščić ispred suda prilikom izricanja presude Tahiroviću 2016. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ona, potom, nastavlja, da jedini ko je nešto radio po ovom pitanju jeste Ombudsman za ljudska prava BiH. On je, također, nekoliko puta slao dopis Kantonalnom sudu Sarajevo, međutim i dalje su uskraćeni za bilo kakav zvanični odgovor.

Također, Ilvana nam kaže kako je potrebno i da sud kontaktira porodicu ubijenog u slučaju kada namjerava ubicu pustiti na privremenu slobodu kako bi se informisali da li postoji strah od puštanja ubice na slobodu i slično tome.

Međutim, sve ovo izostaje. Klix.ba je također kontaktirao Kantonalni sud Sarajevo kako bismo dobili pojašnjenje, no do objavljivanja ovog članka odgovor nije stigao.

Rijetko kada čujemo da je osuđenik za ovakvo teško krivično djelo na dopustu, ne samo u BiH, već u bilo kojoj drugoj uređenoj državi. U svakom slučaju, neophodno je da se sud po ovom pitanju očituje, zbog adekvatne informisanosti javnosti.

Do tada, Ilvana kaže da razumije sve one koji odlaze iz ove države, a u nedostatku pravde koju zaslužuju da znaju i dobiju. A za one koji su pak odlučili da ostanu, ona kratko kaže: "Neka je sretno."