{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mahmutbegović za Klix.ba: Nepotrebno usporen proces imenovanja Vlade FBiH, problemi se gomilaju

21.3.2015. u 08:03
167
67
Mahmutbegović za Klix.ba: Nepotrebno usporen proces imenovanja Vlade FBiH, problemi se gomilaju
167
Mahmutbegović za Klix.ba: Nepotrebno usporen proces imenovanja Vlade FBiH, problemi se gomilaju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednica Federacije BiH (FBiH) iz reda bošnjačkog naroda, Melika Mahmutbegović kazala je za Klix.ba da se problemi u FBiH gomilaju i da je nepotrebno usporen proces imenovanja Vlade ovog entiteta.
Ona je istakla da ne može ulaziti u razloge zbog kojih je Milan Dunović povukao saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH.

"Mislim da je trebalo sačekati izjašnjavanje političkih stranaka o nacionalnoj pripadnosti predloženih kandidata", kazala je Mahmutbegović.

Ona je dodala da se nisu ostvarila njena očekivanja da će biti održana Konstituirajuća sjednica Vlade Federacije BiH, te da je iznenađena ovakvim razvojem događaja, jer je smatrala da su politički subjekti postigli saglasnost i riješili nesporazume.

"U razgovoru s predloženim kandidatima vodili smo prvenstveno računa o njihovoj kompetentnosti i referencama za funkcije na koje su predloženi. Nije bilo riječi o nacionalnoj pripadnosti jer smo smatrali da je to dogovoreno unutar političkih stranaka", rekla je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH istakla je da SDA nije tražila mjesta u Vladi FBiH koja pripadaju kandidatima iz reda srpskog i hrvatskog naroda, te da je s te pozicije stvar jasna.

Ona nije željela komentarisati izjave predsjednika FBiH Marinka Čavare, ali je istakla da probleme treba rješavati razgovorom, a ne kroz medije.

"Čini mi se da je nepotrebno usporen proces imenovanja Vlade, a građani ove zemlje zaslužuju da se što prije sve to završi i da se počne ozbiljno raditi, jer je pred nama toliko nagomilanih problema koji čekaju hitna rješenja", kazala je Mahmutbegović.

Ona je dodala da sve dileme moraju otkloniti u skladu s ustavnim odredbama i to što prije.

"Moje mišljenje je da se Vlada mora imenovati u sljedećoj sedmici kako bi nova Vlada FBiH predložila Budžet za 2015. godinu, a u skladu sa zakonskim rokom", zaključila je Mahmutbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: