{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH moglo bi se iznaći za četiri do pet dana

F
FENA
26.3.2015. u 12:39
0
18
Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH moglo bi se iznaći za četiri do pet dana
0
Osmanović: Rješenje za Vladu FBiH moglo bi se iznaći za četiri do pet dana
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon što je utvrđeno da nije ispoštovana ustavna odredba o brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda proces imenovanja nove Federalne vlade mogao bi biti nastavljen za četiri ili pet dana.
Ovo je izjavio danas za Fenu federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović (SDA), cijeneći da prepreke nisu nepremostive.

"Radi se više o manjim nesporazumima koje trebamo riješiti kada je u pitanju Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH", kaže Osmanović.

U predloženom sastavu Vlade bilo je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, što nije u skladu s Ustavom FBiH, po kojem Vlada FBiH treba da broji osam bošnjačkih ministara, pet hrvatskih i tri srpska i da najbrojniji narod može u dogovorima s partnerima jednu poziciju ustupiti ministru iz reda ostalih.

Za sastav nove Vlade FBiH Demokratska fronta je predložila troje Srba i jednog Bošnjaka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pet Hrvata i jednog Srbina, a Stranka demokratske akcije (SDA) šest ministara Bošnjaka.

Upitan da li se trenutno čeka da HDZBiH predloži kandidata iz reda ostalih da bi se formirala Federalna vlada Osmanović je za Fenu kazao da ne želi ništa prejudicirati te podsjetio da "sada imamo poziciju da Demokratska fronta traži tri ministra iz reda srpskog naroda i jednog ministra iz reda bošnjačkog naroda".

"Po tom bi trebalo da HDZBiH ponudi pet ministara iz reda hrvatskog naroda i jednog iz reda ostalih, ali treba se sjesti i dogovoriti", naglasio je Osmanović.

Tvrdi da će se s ozbiljnošću i odgovornošću političkih stranaka iznaći rješenje u narednih četiri do pet dana i za Vladu FBiH i za Vijeće ministara BiH. Sastanci koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, po njegovim riječima stalno se održavaju, ali nije upoznat da li će biti zvaničnih sastanaka.

"Propust koji je napravljen nakon pregovora je taj što nije napravljen dokument koji bi potpisale sve tri političke stranke kada je u pitanju Vlada FBiH", kazao je Osmanović.

Ocijenio je da se nakon što je postignut dogovor morao potpisati dokument u kojem bi tačno stajalo šta koja politička stranka dobiva, uz nacionalnu pripadnost. Smatra da je tu došlo do određenih nesporazuma i mogućnosti da se prave neki nesporazumi.

"Ovdje je pitanje dobre saradnje političkih faktora i stranaka koje će raditi u Vladi FBiH. Ako se to u startu naruši i ako u startu imate nepovjerenje političkih aktera veoma je teško raditi u takvoj vladi. To treba što prije prevazići i vratiti povjerenje između političkih stranaka i kadrova koji će raditi u Vladi FBiH, jer su pred nama veliki izazovi", zaključio je za Fenu federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: