BiH
67

Magla i smog otjerali Sarajlije na sunčanu Bjelašnicu

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sunčana Bjelašnica, iako bez snijega, danas izgleda prelijepo, a Sarajlije su odlučile da prvi dan vikenda pobjegnu od gradske buke, smoga i magle i uživaju na čistom zraku.

Mnogi su se odlučili za šetnju, jer nije hladno. Temperatura je danas bila 0 stepeni, a vrijeme idealno za uspinjanje na stazu, jer nema snijega. Oni malo hrabriji i spremniji su se uputili i malo dalje prema selima na ovoj bh. ljepotici.

Radnici preduzeća ZOI'84 vrijedno rade na uređenju staza i pripremi objekata. Nadaju se snijegu, ali pripremaju i topove za vještačko osnježivanje da sve bude spremno kako bi odgovorili zahtjevima posjetilaca, naročito skijaša.

Ugostitelji se nadaju da će snijega biti, te da turiti iz drugih zemalja neće otkazivati rezervacije kakav je bio slučaj prošle godine. Direktor hotela Maršal Zahid Bešović nam je rekao da je prošle godine otkazano sedam grupa posjetilaca, ali se nadaju da će ove godine situacija biti mnogo bolja. Za ovu sezonu su spremniji, tako se vole našaliti, jer sezone prošle godine kao da nije ni bilo.

Hotel Maršal ima dugu tradiciju i jedini je radni subjekat registrovan na području općine Trnovo.

"Sobe su okrečene, sve je spremno za goste. Hotel je rađen prije 15 godina, tako da s vanjske strane imamo malih nedostataka, ali u suštini je sve kompletno urađeno. Naš marketinški moto je bio da je Bjelašnica lijepa i zimi, jer je ljepša ljeti i željeli smo da bude namijenjena i zdravstvenom turizmu jer imamo kapacitete", kazao je za Klix.ba direktor Maršala.

Da bi se poboljšao turizam na Bjelašnici, uposlenik Maršala i član upravnog odbora Džemal Holjan nam je rekao da na Bjelašnici ne smije biti kao do sada.

"Iz godine u godinu smo samo stariji, a Bjelašnica je sada bolesna. Neplanski je građena, a i to što nije padao snijeg je dao doprinos ovakvoj situaciji. Mislim da će trebati još dosta vremena da Bjelašnica oživi. Radnim danom nema nikoga, sve je sablasno, tu su samo radnici preduzeća, a vikendom imamo šetače. To je pogrešno i želimo da nam dolaze turisti", kazao nam je Holjan. Dodao je da jedva čekaju snijeg, jer su se radnici zaželjeli rada, snijega i osjećaja da je sezona u punom jeku.

Sa radnicima preduzeća ZOI'84 su solidarni i podržavaju ih u njihovoj namjeri da obezbjede uspješnu sezonu.

Nakon privatizacije Famosa, koji je zajedno s Energopetrolom gradio hotel, "Maršal" je registrovan kao kantonalno preduzeće. Radnici Maršala su zahvalni resornom ministarstvu koje je omogućilo da ovaj ugostiteljski objekat sa dugogodišnjom tradicijom postane društvo sa ograničenom odgovornošću u vlasništvu Kantona Sarajevo, istakli su.