Vremenske prilike
2

Magla će se zadržati još kratko: U Sarajevu se za Novu godinu očekuju padavine

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu je danas još od jutarnjih sati prisutna magla i niska oblačnost, no padavine i pojačavanje intenziteta vjetra koji nas očekuju u narednim danima trebali bi donijeti snižavanje štetnih čestica u zraku.

U glavnom gradu BiH tokom većeg dijela dana preovladavalo je oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura iznosila je -1 stepen, dok je najviša dnevna bila četiri stepena. Važno je istaći i to da su danas opet zabilježene visoke koncentracije štetnih čestica u zraku.

"U Sarajevu su danas izmjerene visoke vrijednosti štetnih čestica u zraku i do nedjelje će rasti. Primjerice, trenutno je na Bjelavama izmjereno 200 mikrograma PM10 čestica u zraku, na Vijećnici je zabilježeno 249, dok je na Otoci 236. Sutra počinju vremenske promjene, tokom nedjelje i ponedjeljka očekuju se padavine i blagi vjetar tako da će sam kraj ove i početak naredne sedmice dovesti do snižavanja vrijednosti štetnih materija u zraku i poboljšanja prilika kada govorimo o zagađenju", kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba.

Naime, još sutra se u većem dijelu Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove zadržat će se magla i niska naoblaka, dok se umjerena oblačnost očekuje u Krajini, na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini će biti većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, dok se više oblačnosti očekuje na sjeveru Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između -3 i 3, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni.

"Magla je meteorološka pojava. Ona se pojavila sinoć, ali dolaskom padavina i naletima vjetra ona će polako slabiti i nestajati. Važno je reći da vrijednosti štetnih materija u zraku rastu što je veća magla, ali prema našim procjenama ona će se pojaviti još ujutro i tokom dana će već nestati. Ono što najveći broj ljudi zanima je vjerovatno vremenska prognoza 31. decembra. Što se tiče Sarajeva, u ponedjeljak se očekuju padavine tokom cijelog dana, a moguć je slab snijeg ujutro. Također, padavine će biti prisutne i u ostalim dijelovima Bosne, dok će s oborinama biti nešto stabilnije u Hercegovini. Temperature će se kretati od -2 do 3, na jugu od 3 do 6, dok će najviše dnevne biti od 1 do 6 u kontinentalnom dijelu i na jugu do 9 stepeni", rekli su nam iz FHMZ-a.

Kada je riječ o nedjelji, u većem dijelu Bosne će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je manja magla i niska oblačnost. Prije podne se umjerena oblačnost očekuje u Krajini, na zapadu i jugozapadu Bosne i u Hercegovini. U drugoj polovini dana se očekuje slaba kiša u nizinama i slab snijeg iznad 900 metara nadmorske visine u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu do 12 stepeni.