BiH
17

Magazinović tražio da se Zakonom o sigurnosti saobraćaja definiše "bahata vožnja"

Piše: Er. M.
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Vijeća ministara BiH da se očituje o tome da li planira u Zakon o sigurnosti saobraćaja BiH ugraditi definiciju "bahate vožnje" za koju je u susjednim zemljama predviđena i kazna zatvora od tri godine zatvora.

On je kazao da je u fazi izrada Zakona o sigurnosti saobraćaja BiH i da mu je drago što su u to zakonsko rješenje uvršteni neki od njegovih prijedloga koji se odnose na kazne za saobraćajne prekršaje.

Istakao je kako su saobraćajni prekršaji u zemljama poput Austrije i Belgije kažnjivi čak i sa 3.600 eura, odnosno 11 hiljada eura.

Nakon tragičnih dešavanja iz oblasti narušavanja sigurnosti saobraćaja, Magazinović je čelnike Vijeća ministara BiH pitao da li se u Nacrtu zakona o saobraćaju BiH našla definicija bahate ili obijesne vožnje. Podsjetio je da je riječ o odredbi koja je definisana zakonodavstvom u Hrvatskoj i Srbiji.

Zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija BiH Saša Dalipagić rekao je da nema informaciju o tome da li će u zakonsko rješenje biti uvrštena definicija obijesne vožnje te da su za kazne zadužene druge institucije.

On je Magazinoviću sugerisao da je pitanje mogao uputiti i na nedavno održanoj javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

"Žao mi je što ministar nije tu jer siguran sam da bih dobio smisleniji odgovor. Ja nisam zamjenika ministra pitao gdje sam bio, već da mi odgovori da li će u zakon biti uvrštena definicija", odgovorio je Magazinović.