Pred sastanak "šestorke"
0

Magazinović: Očekujemo razgovore o Mapi puta za EU

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Dnevni red sastanka će biti formiran na samom sastanku, ali već sada se može pretpostaviti nekoliko stvari o kojima će sasvim sigurno biti govora, kazao je Feni član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović uoči sutrašnjeg sastanka lidera "šestorke" u Mostaru.

"Prije svega, očekujemo da će biti potvrđena nova parlamentarna većina. Ono što smatramo zaista važnim jeste da očekujemo da će biti usaglašena, a onda i potpisana programsko-projektna platforma nove parlamentarne većine za period od naredne dvije godine na bazi ranije napravljenog sporazuma o projketno-programskoj saradnji, kazao je Magazinović.

Pored toga, dodao je, očekujemo da ćemo razgovarati o ispunjenju obaveza iz Mape puta za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

"Podsjetit ću, mi smo neke od obaveza izvršili, kao što je odgovor na dvije liste sektorskih pitanja koje su uručene 27. juna, radi se o poglavljima 5 i 27. Učinjeno je dosta na definisanju efikasnog mehanizma koordinacije, što je također bila naša obaveza. Očekujemo da bi možda ovaj posao mogli privesti kraju", kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, ono što je najkompleksniji dio Mape puta, to je definisanje amandmana kako bi Ustav BiH bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH". Taj dio posla nije završen.

"Očekujemo da razgovaramo o tome. Javnost je upoznata da nije sporan dio amandmana koji se odnosi na Dom naroda, dakle otklanjanje diskriminacije u izboru članova Domana naroda i mislim da bi se taj dio amandmana već sutra mogao uskladiti. Očekujemo da nastavimo priču o tome na koji način otkloniti diskriminaciju u izboru članova Predsjedništva BiH, kako bi spremni dočekali sastanak sa visokom delegacijom Evropske unije koja će krajem mjeseca biti u BiH", kazao je Magazinović.