Šta poduzeti?
21

Magazinović o rastu cijena goriva: Izetbegović je obećao da bitnih poskupljenja robe neće biti

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović zatražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da mu dostavi odgovore u vezi s enormnim poskupljenjem nafte i naftnih derivata u našoj zemlji.

"Šta vi kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Vijeće ministara BiH u cjelini namjeravate poduzeti u povodu enormnih poskupljenja nafte i naftnih derivata i u kojem roku imate namjeru realizovati eventualne planirane aktivnosti", pitao je Magazinović.

Zvizdića je pitao i da li komunicira s entitetskim vladama u vezi s ovim problemom i koje su zajedničke aktivnosti dogovorene zaključno s današnjim danom.

"Nikakvu satisfakciju nam ne predstavlja što smo bili u pravu kada smo se protivili usvajanju izmjena Zakona o akcizama BiH upozoravajući upravio na ovo što se dešava, divljanje cijena goriva i lančana poskupljenja robe i usluga. Tada smo govorili da se ekspanzija cestogradnje koja je bila argument za izglasavanje ovog zakona također neće desiti. Svjedočimo, nažalost, da smo i za to bili u pravu", poručio je Magazinović.

On je rekao da je Zvizdić u to vrijeme tvrdio kako su navodi opozicije o valu poskupljenja u službi opozicionog djelovanja i prepadanja građana, kako bi se unaprijed anulirali pozitivni efekti koji će uslijediti pokretanjem izgradnje autoputeva i puteva u čitavoj BiH.

"Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je obećao da bitnih poskupljenja robe široke potrošnje neće biti, nego će se kretati u okviru predstavljene inflacije za 2018. godinu", podsjetio je Magazinović.

SDP-ov zastupnik zaključio je kako parlamentarci i opravdano uznemirena javnost zaslužuju odgovor na pitanje da li Vijeće ministara BiH ima ikakav plan, da li postoji saradnja s entitetskim vladama o ovom pitanju i da li se može očekivati ikakva intervencija države kako bi se spasili građani BiH od talasa poskupljenja koji su sada više nego očiti.