Balkan u fokusu
116

Magazinović o inicijativi "Dejton 2": Kongresmen Turner je ozbiljan u svojim namjerama

Piše: I. Č.
Saša Magazinović i kongresmen Michael R. Turner (Foto: Privatni album)
Saša Magazinović i kongresmen Michael R. Turner (Foto: Privatni album)
Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zasigurno je jedan od najpozvanijih bh. političara koji mogu govoriti o inicijativi i namjerama američkog kongresmena i bivšeg gradonačelnika Daytona Michaela R. Turnera, budući da se i lično poznaju.

Magazinović u razgovoru za Klix.ba ističe da je riječ o čovjeku koji pokazuje izuzetan interes za ovu regiju, ne samo iz vremena kada je bio gradonačelnik Dejtona, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, nego i poslije.

"Treba znati da je riječ o čovjeku koji je donedavno bio predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i čovjeku koji je vrlo ozbiljan u svemu što radi, bez obzira na to da li se to nekome dopada ili ne. Kad znamo sve to onda bilo koji njegov politički stav ne treba apriori odbacivat, a kao što vidim ima i onih koji za njegovu inicijativu kažu da nije moguća. Dakle, riječ je o vrlo ozbiljnom i utjecajnom kongresmenu", kazao je Magazinović.

Napominje da je s druge strane imao priliku i zadovoljstvo da razgovara s gospodinom Turnerom, upravo na navedenu temu.

"Ovo nije prvi put da on brani svoju tezu da Sjedinjene Američke Države treba da završe posao koji su započeli zaustavljanjem rata u regiji. Imao sam priliku da čujem njegovo razmišljanje i stavove, i smatram da će se nešto tako relativno brzo desiti. Trenutno možemo nagađati da li će to biti Dejton 2, ili što je još izvjesnije - jedan set zakona ustavnih promjena, ozbiljnijih reformi... To je trenutno upitno, ali smatram da će se nešto takvo relativno brzo desiti", poručio je Magazinović.

Ističe da su njegov posljednji boravak u Washingtonu i susreti u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a protekli u ozračju iz kojeg se može zaključiti da se ovaj dio svijeta vraća u fokus Sjedinjenih Američkih Država.

"To povezujem sa ovom posljednjom inicijativom. Sada, da li je razlog jačanje utjecaja Rusije na ovom dijelu Evrope, ili jačanje Antiterorističke alijanse, gdje Bosna i Hercegovina igra važnu ulogu iako je mala zemlja - to ne mogu sada tvrditi. Ali ima mnogo razloga zbog kojih Sjedinjene Američke Države, odnosno vrlo utjecajni ljudi iz američke administracije, smatraju da se treba pomoći Bosni i Hercegovini da se napravi taj sljedeći korak naprijed", istakao je Magazinović za Klix.ba.

Napominje da su za se sve ozbiljne reforme koje su se desile u Bosni i Hercegovini značajnu ulogu odigrale Sjedinjene Američke Države, odnosno američka administracija.

"Pri tome ću navesti samo kao primjer uspješnu reformu odbrane, s čim se slažu svi političari, što ovi iz Federacije BiH, što ovi iz Republike Srpske", rekao je Magazinović.

Napominje da navedena inicijativa nije precizna u toj mjeri da se o njoj može izjašnjavati detaljnije.

"Mislim da svaki angažman Sjedinjenih Američkih Država u ovoj regiji nije na štetu, niti države, niti ijednog naroda. Ovdje pokušava da se nametne teza da je ovo za nekog, protiv nekog drugog. Oponent sam takve vrste razmišljanja. Svako onaj ko ima kapacitet da nam pomogne je dobrodošao", zaključio je Magazinović.