{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki kongresmen predlaže "Dejton 2": SAD trebaju voditi BiH kroz ovaj problematični period

24.12.2017. u 11:35
223
569
Američki kongresmen predlaže "Dejton 2": SAD trebaju voditi BiH kroz ovaj problematični period
223
Američki kongresmen predlaže "Dejton 2": SAD trebaju voditi BiH kroz ovaj problematični period
Michael R. Turner
Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao je ovih dana američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja. Predložio je potpisivanje "Dejtona 2".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Prošle sedmice smo obilježili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Daytona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane", podsjetio je Turner, sada član američkog Kongresa.

On je Tillersona u pismu obavijestio kako strahuje u ugroženost mira postignutog u Daytonu.

"Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene", naveo je Turner.Dodao je kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Euroaziju.

"U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dvije decenije", naveo je Turner.

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

"Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živjeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos", uvjeren je američki političar.

On je u pismu državnom sekretaru dodao i to da su SAD dužne podržati mir do kojeg su pomogli da dođe 1995. godine.

"Naša nacija može potvrditi svoju posvećenost demokratiji širom svijeta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vrijeme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu", stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: