BiH
21

Maestralno izvedena akcija LIST 1, dosad oduzeto 10 tona duhana

Foto: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U akciji kodnog naziva LIST 1, koju provode Uprava za indirektno oporezivanje i SIPA u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duhana u BiH, danas se od jutarnjih sati provode aktivnosti u Tuzli, Bijeljini, Srebreniku, Brčkom, tržnici Arizona i Sarajevu, potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije glasnogovornik UIO Ratko Kovačević.

Privedeno je više od deset osoba na obavještajne razgovore u Tuzli, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini, naglasio je Kovačević.

"Iako su aktivnosti još uvijek na terenu, do sada je oduzeto više od 10 tona duhana, koji je trebao biti prometovan nacrno na tržištu BiH", rekao je Kovačević.

Istakao je da postoje određene sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM, jer je određena količina duhana već prometovana nacrno na tržištu BiH.

Naglasio je da su prihodi od akciza za duhan značajni za budžet BiH, dodavši da je od akciza na duhan prikupljeno 758 miliona u 2014. godini.

"Ove godine je stavljen naglasak na aktivnosti kada je promet duhana u pitanju", rekao je on, podsjetivši na nekoliko desetina akcija širom BiH, prilikom kojih je oduziman duhan.

Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru UIO u Tuzli, istakao je da je akcija izvedena na maestralan način. Zahvalio se desetinama službenika SIPA-e koji su učestvovali u akciji i dodao da je akcija u toku, te da će biti još privođenja. Naveo je da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi i da se sve radi po naredbi Tužilaštva i Suda BiH.

"Građani naše države trebaju znati da u njoj ima onih koji žele uraditi sve da ova država ide naprijed", poručio je Osmić.