BiH
0

Detalji akcije List 1: Budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM

Klix.ba
U akciji kodnog naziva “LIST 1“, koju su jučer proveli Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, ukupno je oduzeto 12.560 kg duhana koji se planirao prodati na crnom tržištu u BiH.

Od ukupno pronađenog i oduzetog duhana 1.285 kg je već bilo izrezano i spremno za plasiranje na crno tržište, dok je duhana u listu bilo 11.275 kg. Pored ovoga, oduzete su i dvije mašine koje su služile za rezanje duhana.

U akciji je ukupno provedeno i ispitano 12 lica, a sve daljnje mjere i korake o statusu osoba nad kojima je izvršena kriminalistička obrada donijet će Tužilaštvo BiH, pod čijim vodstvom je akcija “List 1” i izvedena, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Za organizovanu grupu, koja je predmet kriminalističke obrade, sumnja se da je u periodu mart – oktobar 2015. godine već plasirala na crno tržište BiH oko 15 tona rezanog duhana, gdje postoji osnova sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM. Konačni rezultati bit će poznati po završetku svih istražnih radnji u ovom predmetu.