Sud BiH
0

Madžgalj sporazumno priznao krivicu za promet oružjem

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Optuženi Dragoslav Madžgalj Mačak, rođen 18. maja 1976. u Rogatici, nastanjen u općini Sokolac, državljanin BiH, sklopio je sporazum o priznanju krivice s tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, saopćeno je danas iz ovog tužilaštva.

Optuženi potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznaje izvršenje krivičnog djela neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe, u vezi s krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 27. oktobra 2010.

Tužilac i odbrana saglasni su, da na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženom Dragoslavu Madžgalju jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci, u koju kaznu će se uračunati vrijeme koje je osumnjičeni proveo u pritvoru.

Predložena kazna je u skladu s ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Dragoslav Madžgalj optužen je da je od marta do aprila 2010. kao pripadnik grupe, zajedno s drugim optuženima, posredovao u prometu dviju eksplozivnih naprava na daljinsko aktiviranje iz BiH u Srbiju, a čiji je transport otkriven i spriječen.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi se obavezao da će na poziv Suda BiH svjedočiti u Sudu BiH.

Ovim sporazumom, optuženi potvrđuje da je upoznat o sadržaju optužnice Tužilaštva BiH od 27. oktobra 2010. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu ovog sporazuma odredi Sud BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.