Predlaže razgovor
1.1k

Mađarski šef diplomatije: Mađarska će staviti veto ako EU pokuša uvesti sankcije Miloradu Dodiku

M. G.
Szijjaarto i Dodik (Foto: Facebook)
Szijjaarto i Dodik (Foto: Facebook)
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da će Mađarska staviti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
Kako je na svom službenom Facebook profilu napisao Szijjarto, nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, nedavno je zaprijetila sankcijama Miloradu Dodiku.

"Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju", napisao je Szijjarto.

Dodao je da EU može uvesti sankcije protiv bilo koga samo jednoglasnom odlukom svih država članica.

Sűrű volt ez a hete az Európai Tanácsnak: üléseztek a miniszterelnökök, a külügy- és az Európa-ügyi miniszterek is. Volt...

Posted by Szijjártó Péter on Saturday, December 18, 2021
"A samo da bude jasno, Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav prijedlog, stavit ćemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebala baviti u budućnosti", naglasio je mađarski ministar.

Podsjećamo, nova njemačka vlada pozvala je prošle sedmice Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog njegove secesionističke politike i odluke o povlačenje nadležnosti s državnog nivoa

Jasne i nedvosmislene stavove o sankcijama za Milorada Dodika, saradnike koji učestvuju u neustavnim radnjama i povezane kompanije podržavaju i Nizozemska, Belgija, Luksemburg, ali i neke druge zemlje Evropske unije.

Sankcije podržavaju i Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i druge zemlje.