Sastanak u Sarajevu
30

Mađarski ministar odbrane: Bitna nam je sigurnost u BiH, zato tu raspoređujemo svoje ljude

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministri odbrane BiH i Mađarske Marina Pendeš i Tibor Benko održali su zajednički sastanak u Sarajevu, gdje su gosti izrazili podršku evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine i poručili da im je bitna sigurnost Zapadnog Balkana.

Marina Pendeš je istakla da je zajednički sastanak bila potvrda prijateljstva dviju zemalja, a da su razgovarali o vidovima buduće bilateralne saradnje i utvrdili da imaju dosta toga zajedničkog, ali i da treba da iskoriste ono što su naučene lekcije.

"Naše postrojbe su deklarirane iako BiH nije članica NATO-a i Evropske unije. Imamo 11 deklariranih postrojbi. Dogovorena je posjeta načelnika zajedničkih štabova i eventualno korištenje naših institucija za educiranje, ali i institucija za edukaciju oružanih snaga u Mađarskoj", kazala je Pendeš.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Tibor Benko je kazao da prvi put boravi u BiH i da mu je cilj bio da uoči Božića posjeti članove mađarskog kontingenta u BiH.

"Za Mađarsku je vrlo bitna sigurnost na prostoru Zapadnog Balkana. To je razlog što Mađarska veći dio ljudstva, raspoređen širom svijeta, raspoređuje u državama Zapadnog Balkana. Jednako razmišljamo o miru i sigurnosti Evrope i svijeta", kazao je on.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Poručio je kako je bitno priključenje Bosne i Hercegovine NATO-u, a da će Mađarska dati svoju podršku.

"Za pozdraviti je odluka NATO-a da prihvati Godišnji plan BiH. Mađarska je spremna prenijeti sve informacije BiH o tom putu. Adekvatno pripremanje i obuka vojnika su nešto što je nezaobilazno", istakao je Beneko.