BiH
0

Mađarska lobira da BiH u Chicagu dobije MAP

FENA
Muhamed Ibrahimović
Muhamed Ibrahimović
Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović razgovarao je danas s ambasadorom Mađarske u BiH Jozsefom Pandurom i vojnim atašeom Mađarske u BiH pukovnikom Peterom Szappanosom.

Tokom sastanka ambasador je naglasio da je cilj njegove zemlje dalje unapređenje svih oblika saradnje s BiH.

Potvrdio je da Mađarska, kao punopravna članica NATO-a, podržava ulazak BiH u NATO te u tom pravcu preko svoje diplomatije snažno lobira da bi BiH na samitu NATO-a u Chicagu dobila MAP, jer je, prema ocjeni ambasadora Pandura, BiH uspješnom reformom odbrane i dogovorom oko podjele vojne imovine, ispunila uvjete za MAP.

Ministar Ibrahimović je zahvalio vladi Mađarske na dosadašnjoj podršci, istakavši da je BiH veoma važna podrška Mađarske na putu priključenja evroatlantskim integracijama, saopćeno je danas Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Tokom današnjeg susreta ministar Ibrahimović upoznao je ambasadora o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane BiH, s težištem na ispunjavanju uvjeta za pristup BiH MAP-u i u vezi s tim iznio očekivanja BiH od predstojećeg samita NATO-a u Chicagu.

Šefovi država ili vlada članica okupit će se u Chicagu, na 25. samitu Sjevernoatlantskog saveza 20. i 21. maja, a domaćin susreta je američki predsjednik Barack Obama.