{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH očekuje pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu

F
20.5.2012. u 10:22
0
11
BiH očekuje pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu
0
BiH očekuje pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu
Bosna i Hercegovina može očekivati pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu, odnosno da bude pohvaljena za napredak postignut na političkom planu u vezi s knjiženjem vojne imovine, kazao je Feni generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) u BiH Denis Hadžović.
On, istovremeno, smatra da Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) neće biti aktiviran, budući da politički dogovor iz Banje Luke nije materijaliziran, odnosno pretočen u konkretan akt.

Hadžović vjeruje da će se dogovor bh. političkih lidera o vojnoj imovini uskoro konkretizirati na relaciji Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.

Po njegovim riječima, odluka o aktiviranju MAP-a mogla bi uslijediti na nakoj od narednih sjednica ambasadora pri NATO-u u Bruxellesu, kako bi u već septembru bio odobren godišnji nacionalni plan MAP-a kojim bi BiH proširila obim saradnje s NATO-om.

Radi se o planu koji precizira sve političke, ekonomske, odbrambene, sigurnosne i pravne aspekte prilagodbe jedne države standardima NATO-a, a čije je ispunjenje nužno za punopravno članstvo u Alijansi.

Odgovarajući na dodatni upit u vezi sa statusom NATO-a, generalni sekretar CSS-a naglašava da Sjevernoatlantski savez i dalje ostaje vojnopolitička organizacija koja je jedina u stanju da spriječi konflikte na globalnom planu.

"Neupitni su kontinuitet Alijanse, kao i oslanjanje UN-a i drugih međunarodnih organizacija na njene kapacitete", navodi Hadžović.

Kako mediji prenose, većina bh. zvaničnika i analitičara dijeli mišljenje da će samit u Chicagu snažno podržati napredak BiH na planu evroatlantskih integracija i ostaviti otvorena vrata za pristup najmoćnijem savezu.

Pozitivne vijesti iz Chicaga, kako se ocjenjuje, bit će "vjetar u leđa" pozitivnim pomacima u BiH koji su uslijedili nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

NATO je na samitu u Tallinnu uvjetno odobrio Bosni i Hercegovini MAP kao posljednju stepenicu na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi.

Kako se očekuje, na samitu u Chicagu bit će predstavljen i usvojen novi strateški koncept NATO-a - Smart Defence (Pametna odbrana) koji pojačava partnerstvo između njegovih članica, ali i drugih zemalja, te uvodi racionalniji pristup korištenju kapaciteta uz ostvarenje istih efekata.

U fokusu 25. samita NATO-a, svakako, bit će pitanje donošenja izlazne strategije za Afganistan, odnosno prilagođavanje misije (ISAF) novonastalim okolnostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: