BiH
0

Lagumdžija: BiH bi mogla postati članicom NATO-a 2014.

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija prethodnih dana boravio je na samitu NATO-a, koji je održan u Chicagu 20. i 21. maja. Po povratku sa samita, ministar Lagumdžija je za Agenciju Anadolija prokomentarisao dešavanja u Chicagu, kao i očekivanja od sutrašnjeg sastanka lidera šest stranaka u BiH.

"Želim podsjetiti da nismo ni očekivali da MAP bude aktiviran sada, već da samit u Chicagu da zeleno svjetlo da MAP može biti aktiviran u septembru. Čak i da smo završili odluku o vojnoj imovini u Parlamentu, opet ne bismo dobili aktivaciju, jer je MAP projektovan za septembar mjesec. Najbitnije je da zbog zastoja nismo sankcionisani za septembar", rekao je ministar Lagumdžija, te naglasio kako je BiH dobila jasnu poruku da bi samit NATO-a 2014. mogao biti samit proširenja u kojem bi BiH mogla dobiti članstvo u NATO-u.

Komentirajući sutrašnji sastanak tzv. šest lidera stranaka u BiH, Lagumdžija je izjavio da na sutrašnjem sastanku ne očekuje da se konačno riješi pitanje "Sejdić-Finci", već da bi ovaj predmet mogao biti priveden kraju tokom šestog mjeseca. Dodao je da će, pored tačaka o budžetu, vojnoj imovini, demobilisanim vojnicima, na sastanku biti govora i o izborima u Srebrenici, te da se nada da će o tome uspjeti postići dogovor.

"Kada su u pitanju sporazum o državnoj i vojnoj imovini, pitanje demobilisanih boraca i budžet, smatram da bi ove tačke trebale sutra biti privedene kraju. Iskreno se nadam da ćemo to i uraditi, jer mislim da nikome ne odgovara da ova pitanja ostanu nedovršena. Kome to ne odgovara, morat ćemo to uraditi bez njega", rekao je Lagumdžija.

"Demobilisane vojnike iz oba entiteta treba dovesti u istu ravan. Njihov status se mora riješiti i treba pronaći efikasne modalitete plaćanja tim ljudima. Oni ne trebaju biti privilegovani, ali im treba dati socijalnu sigurnost", istakao je ministar Lagumdžija, te dodao kako je potrebno pronaći način da se, u skladu sa MMF-ovim ograničenjima potrošnje u entitetima, demobilisani vojnici zbrinu u razumnom vremenskom roku.