BiH
0

Lagumdžija: BiH ispunila obavezu u vezi sa vojnom imovinom

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da se sa večerašnjeg sastanka stranačkih lidera u Banjoj Luci međunarodnoj zajednici može poslati poruka da je BiH ispunila svoj dio obaveze kada je riječ o vojnoj imovini i da to može biti pozitivna vijest na predstojećem Samitu NATO u Chicagu.

Lagumdžija je rekao da lideri u razgovorima o primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci" nisu išli samo ka zadovoljenju presude, koja govori o diskriminaciji ostalih, već i ka rješavanju suštinskih problema u vezi sa balansom između građanskog i nacionalnog.

"Bitno je da se ne dovedemo u poziciju da parcijalnom primjenom presude `Sejdić - Finci` dođemo u poziciju da nam se ratifikuje Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, pa da ne dobijemo kandidatski status i da nam se kasnije Ugovor suspenduje", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je naglasio da presudu "Sejdić - Finci" treba primijeniti radi Suda u Strazburu, ali da ona treba da bude povod za rješavanje suštinskih pitanja kako se niko ne bi osjećao ugroženim ni kao pripadnik naroda ni kao pojedinac.

Lider SDP-a je izrazio zadovoljstvo postizanjem pune saglasnosti o načinu povećanja prihodovne strane budžeta na svim nivoima i obezbjeđenju nediskriminišućeg položaja domaćih firmi kod uvoza i izvoza sa susjednim zemljama.

On je dodao da se moraju smanjiti rashodi racionalizacijom koja podrazumijeva smanjenje izdataka za administraciju na svim nivoima, što treba da se uradi već u budžetu za ovu godinu.

Lagumdžija je istakao potrebu za domaćinskim odnosom prema državnoj imovini koja se sada koristi neracionalno kako bi se izbjeglo da se iz budžeta nepotrebno troše sredstva za iznajmljivanje prostora, a da država nema svoje.
"Da smo zadnjih desetak godina umjesto da iznajmljujemo našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zgrade širom svijeta to riješili kroz operativne lizinge sa nekim bankama iz tih zemalja, danas bi imali desetine svojih objekata u vlasništvu širom svijeta", rekao je Lagumdžija.