{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH je ispunila svoju obavezu vezanu za vojnu imovinu

S
SRNA
10.3.2012. u 07:47
0
5
BiH je ispunila svoju obavezu vezanu za vojnu imovinu
0
BiH je ispunila svoju obavezu vezanu za vojnu imovinu
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da se sa sinoćnjeg sastanka stranačkih lidera u Banja Luci međunarodnoj zajednici može poslati poruka da je BiH ispunila svoj dio obaveze kada je riječ o vojnoj imovini i da to može biti pozitivna vijest na predstojećem Samitu NATO u Čikagu.
Lagumdžija je rekao da lideri u razgovorima o primjeni odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" nisu išli samo ka zadovoljenju presude, koja govori o diskriminaciji ostalih, već i ka rješavanju suštinskih problema u vezi sa balansom između građanskog i nacionalnog.

"Bitno je da se ne dovedemo u poziciju da parcijalnom primjenom presude 'Sejdić-Finci' dođemo u poziciju da nam se ratifikuje Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, pa da ne dobijemo kandidatski status i da nam se kasnije Ugovor suspenduje", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je naglasio da presudu "Sejdić-Finci" treba primijeniti radi Suda u Strazburu, ali da ona treba da bude povod za rješavanje suštinskih pitanja kako se niko ne bi osjećao ugroženim ni kao pripadnik naroda ni kao pojedinac.

Lider SDP-a je izrazio zadovoljstvo postizanjem pune saglasnosti o načinu povećanja prihodovne strane budžeta na svim nivoima i obezbjeđenju nediskriminišućeg položaja domaćih firmi kod uvoza i izvoza sa susjednim zemljama.

On je dodao da se moraju smanjiti rashodi racionalizacijom koja podrazumijeva smanjenje izdataka za administraciju na svim nivoima, što treba da se uradi već u budžetu za ovu godinu.

Lagumdžija je istakao potrebu za domaćinskim odnosom prema državnoj imovini koja se sada koristi neracionalno kako bi se izbjeglo da se iz budžeta nepotrebno troše sredstva za iznajmljivanje prostora, a da država nema svoje.

"Da smo zadnjih desetak godina umjesto da iznajmljujemo našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zgrade širom svijeta to riješili kroz operativne lizinge sa nekim bankama iz tih zemalja, danas bi imali desetine svojih objekata u vlasništvu širom svijeta", rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da se politički lideri nisu mogli dogovoriti o načinima izbora članova Predsjedništva BiH, ali da postoji saglasnost da se odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" provede u cjelosti.

Tihić je naveo da u roku od 60 dana treba donijeti odluku o vojnoj imovini, a u roku od najduže godinu dana odluka o državnoj imovini s tim da se ona popiše u roku od 90 dana.

On je dodao da se na istim principima treba rješavati i pitanje ostale imovine koja je definisana odlukama visokog predstavnika. Prema njegovim riječima, u roku od 60 dana treba da se donese odluka šta je od te državne imovine potrebno za insitucije BiH.

Tihić je naglasio da je vojna perspektivna imovina određena odlukama Predsjedništva BiH, dok će neperspektivna vojna imovina biti upisana u vlasništvo onih nivoa vlasti koji je funkcionalno koriste, a imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva odbrane u korist opština gdje se ta imovina nalazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: