|

OHR pozdravio politički dogovor o vojnoj imovini

OHR pozdravio politički dogovor o vojnoj imovini
0
S
SRNA
10.3.2012. u 17:35
3
komentara
0

dijeljenja
OHR pozdravio politički dogovor o vojnoj imovini
OHR je danas pozdravio najavu šest stranačkih lidera u BiH o postizanju političkog dogovora o principima koji će služiti kao osnova za rješavanje pitanja vojne i eventualno državne imovine.
"Ovo bi zaista bio značajan korak naprijed za euroatlantske aspiracije BiH ukoliko je sporazum o vojnoj imovini postignut u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, čime bi se državi omogućilo vlasništvo nad nepokretnom imovinom potrebnom za obavljanje poslova odbrane", navodi se u saopštenju.

OHR ohrabruje čelnike da nastave sa pozitivnim momentumom jučerašnjeg sastanka u Banjoj Luci kako bi ostvarili napredak u provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

"Možda je, ipak, trenutno najhitnije postići sporazum o fiskalnom okviru i budžetu za 2012. godinu i to na način koji je u skladu sa ustavom, te uz omogućavanje dovoljnog finansiranja državnih institucija", navodi se u saopštenju.

Lideri šest najjačih političkih partija u BiH usaglasili su sinoć u Banjoj Luci da perspektivna vojna imovina, koja je utvrđena odlukom Predsjedništva BiH, bude knjižena u vlasništvo organa odbrane BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da će Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana utvrditi koja je neperspektivna vojna imovina potrebna organima BiH. "Ona imovina u kojoj funkcionišu organi BiH bit će automatski uknjižena, a sva ostala će ići na entitete, kantone i opštine", rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku usaglašeno da je državna imovina ono što je bilo predmet osporavanja odlukama visokog predstavnika. "Vijeće ministara će u narednih 90 dana izvršiti popis te imovine, a onda u dodatnih 60 dana će se odlučiti koja je potrebna organima BiH, a koja će pripasti entitetima, kantonima i opštinama", dodao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...