BiH
0

Lustig: Zločin je što djeca u školi ne uče o genocidu u Srebrenici

FENA
Branko Lustig (Foto: Klix.ba)
Branko Lustig (Foto: Klix.ba)
Hrvatski producent i glumac židovskog porijekla Branko Lustig izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zločin to što djeca u školama ne uče o genocidu u Srebrenici.

Smatra da djeca koja su preživjela genocid imaju životnu zadaću da govore o tome kako se to ne bi više nikome ponovilo. Lustig još uvijek ne vidi u mladima pokretače svijeta bez zla i mržnje.

Upitan za komentar činjenice da, primjerice, o genocidu u Srebrenici u školskim udžbenicima nema ni slova, Lustig kaže da je to zločin.

"To je samo za sebe zločin. I mislim da je to nedopustivo. Ja gdje god mogu govorim o Srebrenici. Na mene je ostavila jako veliki utisak kad sam bio tamo. Gledajući ovo sve što se dešava u Hagu i imajući svoju kćer koja je bila u Hagu, učestvovala u suđenju kao pravnik, ja ne mogu da shvatim da se to dešava i mislim da je država ta koja bi se morala boriti da se to tumači svaki dan. Mi smo u Zagrebu nosili čak i one bijele trake za Prijedor i nosimo male cvjetiće za Sreberenicu. Što se mene tiče, ja činim najviše što mogu. Ja znam da se dogodilo, ja sam bio tamo, ja sam vidio, prema tomu ja ne mogu čak ni da shvatim da ima ljudi koji kažu da se nije dogodilo", kazao je, između ostalog, Lustig.

On je tijekom Drugog svjetskog rata bio u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Kao najbolji producent nagrađen je dvjema filmskim nagradama Oscar, i to 1993. godine za film Schindlerova lista, te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za ove filmove.