Kultura
1

Oskarovac Branko Lustig otvara Festival jevrejskog filma u Sarajevu

FENA
Branko Lustig (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Branko Lustig (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Drugom festivalu jevrejskog filma - Festivalu tolerancije koji je počeo danas u Sarajevu, bit će prikazano 14 kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova o holokaustu.

Festival se organizuje putem saradnje Jevrejskog filmskog festivala iz Zagreba, koji vodi oskarovac i dobitnik počasnog priznanja Srce Sarajeva Branko Lustig i jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija“ iz Sarajeva.

Predsjednik festivala Branko Lustig otvorit će festival diskusijom o holokaustu za aktiv profesora i nastavnika historije Kantona Sarajevo.

"Sve je manje filmova o holokaustu. Imam osjećaj da će se prestati snimati filmovi o stradanju Jevreja kada umrem", kazao je Lustig na današnjoj pres-konferenciji.

Dodao je da čovječanstvo ne smije prestati snimati filmove o holokaustu, Srebrenici i Ruandi, jer će se u tom slučaju takve tragedije zaboraviti i ponoviti.

Prema njegovoj preporuci, najbolji film festivala je film "Obilježeni" koji govori o zarobljenicima u Auschwitzu koji su bili numerirani prvo na prsima, zatim na ruci, a pretpostavlja se da je u tom logoru tetovirano oko 400.000 brojeva.

Predsjednik "La Benevolencije" Jakob Finci kazao je da je sa zadovoljstvom prihvatio učešće u ovom festivalu, jer je BiH "scena netolerancije".

"Trebamo dosta toga naučiti iz ovih filmova. Toga nam nikada nije dosta", potcrtao je Finci.

U fokusu Festivala je tolerancija, značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život, te u okviru suživota u najširem smislu. Festival će trajati tri dana u sarajevskom kinu Meeting Point, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

U sklopu Festivala danas je u Galeriji 11/07/95 otvorena izložba "Antimasonski plakati", koja obuhvaća 17 originalnih njemačkih nacističkih propagandnih plakata dizajniranih za Srbiju iz Drugog svjetskog rata, u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića.

Izložba se sastoji od plakata koji su bili dio "Velike antimasonske izložbe otvorene u oktobru 1941. godine u Beogradu, nakon nacističke okupacije i za vrijeme kolaboracionističkog režima Milana Nedića. Izložbu je tada finansirala nacistička Njemačka, a cilj je bio produbljivanje mržnje prema Jevrejima i kreacija Jevreja - Neprijatelja.

Izložba će biti otvorena do 4. novembra.