BiH
0

Lulić: Nadam se da neće doći do obustave gradskog prijevoza

FENA
Haris Lulić (Foto: Sarajevo-x.com)
Haris Lulić (Foto: Sarajevo-x.com)
Nadam se da javni gradski prijevoz 1. marta na Dan nezavisnosti BiH neće biti obustavljen, kazao je danas u izjavi za Fenu kantonalni ministar saobraćaja Haris Lulić.

Napominjući da su u GRAS-u brojni problemi, radnici ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, nisu dobili ni jednu platu u ovoj godini, naglašava da je zabrinjavajuća činjenica da se obustava najavljuje uvijek na značajne datume kao što su 6. april, 1. mart, početak nastave...

Lulić istiće da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) čini sve kako bi se olakšao polažaj radnika u tom preduzeću, komunalnoj privredi, ali i da bi se građanima osigurao pouzdan i siguran prijevoz.

"Isključenje struje, ne samo GRAS-u nego i ostalim većinskim dužnicima Elektroprivredi i nas je na neki način iznenadila i dolila ulje na vatru već teškom postojećem stanju u toj komunalnoj kompaniji", dodaje Lulić i napominje da je Ministasrtvo saobraćaja dalo nalog za isplatu novca GRAS-u.

Kako za Fenu ističe ministar finansija Muhamed Kozadra za isplatu GRAS-u za 2012. godinu predviđeno je ukupno 27.385.000 KM, među tim izdvajanjim koja se odnose na tekuće poslovanje (za studentske karte, borce, penzionere) nalazi se 4.940.000 KM, dakle oko 22 miliona KM predviđeno je za tekuće poslovanje.

On potcrtava da je u januru uplaćeno 3.413.382 KM toj firmi, te da postoje nalozi za uplatu sredstava za GRAS za mjesec februar, ali se mora poštovati dinamika isplata svim budžetskim institucija kojih je 164.

"Punjenje budžeta u KS-u kao i u cijeloj državi manje je nego inače, što su najavili i zvaničnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a KS ima za oko milion KM manje prihoda u januaru 2012. godini nego u istom mjesecu u prošloj godini, dakle prilivi iznose 42 miliona KM", pojašnjava Kozadra.

Inače za redovno funkcioniranje KS-a potrebno oko 57 miliona KM mjesečno da bi sve izvršilo sve što je budžetom planirano.

Naglasio je i da je GRAS-u, od planiranih tri miliona KM za pokriće gubitaka za cijelu godinu, uplaćeno u januaru 750.000 KM. Pokriće gubitka planirano je kao jedna dvanaestina mjesečno zbog čega je jasno da GRAS-u uplaćeno i više od predviđenog za jedan mjesec.

Mediji su danas, prenoseći izjave s današnje pres-konferencije, najavili moguću obustavu javnog gradskog prijevoza, najviše zbog isključenja električne energije koja je jučer GRAS-u isključena zbog dugovanja oko 1,1 milion KM Elektroprivredi.