Problemi zbog isključenja struje
0

GRAS-ova vozila sutra neće saobraćati?

Sarajevo-x.com
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Radnici GRAS-a su danas stupili u dvosatni štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnjeg isključenja struje uzrokavnog dugom od million i 100.000 KM prema Elektrodistribuciji, kao i svih problema koji su nastali posljednjih godina.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović je kazao da vozači ne štrajkuju kako bi građani imali normalan gradski prijevoz. Štrajk upozorenja je organiziran zbog nepoštivanja odluka koje su dovele do prekida posljednjeg generalnog štrajka koji se desio u GRAS-u.

Direktor Haris Kadić je kazao i kako zbog isključenja struje sinoć nie bilo moguće izvršiti pregled i popravak vozila te da nije siguran da li sutra smije pustiti vozila u promet ukoliko večeras struja ne bude uljučena.

“Kompletna veza sa dispečerima je ukinuta, krug preduzeća je u mraku, sistem informisanja ne radi, kao ni grijači u skretnicama za remizu. Dovedeni smo u težak položaj. Ovaj mjesec nismo dobili ni marke od Kantona, a ne tražimo pomoć nego novac zarađen od prevezenih putnika. Nismo problem mi jedni drugima, odnosno sindikat i uprava, nego isključivo ministartstvo finansija", rekao je Kadić.

Kako je rekao, jučer su na Nadzornom odboru usvojili godišnji izvještaj gdje se vidi da su učinjeni određeni pomaci. Gubitak je smanjen za 2.300.000 KM i on sada iznosi 19.600.000 KM.

“Više nemamo gubitka iznad visine kapitala i GRAS ne može pasti u stečaj. Želim samo da kažem da je ovakva situacija i ponašanje Ministarstva finansija KS prema GRAS-u neodrživo. Jednostavno za GRAS nema novca. Osim ovih problema sa Ministarstvom imamo i stalne udare iz preduzeća Centrotrans koje negira našu prevozničku obavezu. Oni u cilju zarade žele urušiti našu djelatnost. Apeliram i na Skupštinu KS za obavezu o kupovini radničkih kupona, odnosno da se zna da su svi budžetski korisnici obavezni kupovati radničke kupone. Provedena je procedura o preuzimanju kreditnih obaveza GRAS-a, s tim da ona kasni već dva mjeseca i mi smo iz svojih sredstava tokom ova dva mjeseca morali izdvojiti 1.900.000 KM. Na sve načine se pokušava ugroziti djelatnost GRAS-a, a to nećemo dozvoliti. Mi ćemo struju platiti sutra, ili za dva mjeseca, ali ove stvari se ne mogu dozvoliti", rekao je Kadić.