Traže uplatu od Vlade KS
0

GRAS-u blokiran račun, do petka će biti goriva, a poslije...

Piše: J. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Direktor GRAS-a Haris Kadić se, kako su nam rekli u ovom preduzeću, htio obratiti poslanicima u Skupštini KS na jučerašnjoj sjednici, ali kako nisu ispoštovana protokolarna pitanja to se ipak nije desilo. Ukoliko GRAS-ov račun ne bude deblokiran, poslije petka je moguća obustava saobraćaja na autobuskim i minubuskim linijama.

Proteklog petka je GRAS-ov račun u Raiffeisen banci blokiran na iznos od 300.000 KM. Kako nam je rekla glasnogovornica ovog preduzeća Semira Kadić, razlog blokiranja je taj što nije ispoštovan Stav 6. zaljučka tematske sjednice, prema kojem je skuptšina Kantona Sarajevo dala saglasnost Vladi da provede proceduru u vezi sa kreditnim zaduženjem, a u cilju preuzimanja kreditnih obaveza GRAS-a.

"Prema tom zaključku, Vlada se obavezala na kreditno zaduženje i preuzimanje GRAS-ovih kredita. Zaključak nije realiziran i stoji obaveza od 1.700.000 KM prema banci. Ukoliko ne budu osigurana sredstva, krajem sedmice nećemo imati novca za gorivo", kaže Kadić.

Dakle, ukoliko Vlada KS do petka ne osigura 300.000 KM za deblokadu GRAS-ovog računa, ovo preduzeće će ostati bez goriva za autobuski i minibuski prijevoz.

"Ovo keša što trenutno imamo od januarskih uplata za kupone može trajati još nekoliko dana", dodaje Kadić.