Sjednica NSRS-a
1

Lukač: Uvođenjem rezervnog sastava RS-a neće doći do debalansa, FBiH ima više policajaca

Klix.ba
Dragan Lukač na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske
Dragan Lukač na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske
Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač izjavio je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da uvođenjem rezervnog sastava policije neće doći do debalansa budući da Federacija BiH ima više policijskih službenika.

"Migranti prolaze i prolazit će kroz BiH, a pojedinci su učestvovali u ratnim dejstvima u zemljama iz kojih dolaze. Ispravna je odluka Vlade Republike Srpske da se ne dozvoli zadržavanje migranata njoj", rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o ovom zakonskom rješenju.

Lukač je istakao da u zakonskom rješenju nema proširenja ovlasti kada je riječ o lišavanju slobode.

"Policijski službenik može lišiti slobode ako postoji sumnja da je osoba počinila krivično djelo, a pozivamo se i na Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske", dodao je Lukač.

Kada je riječ o prikrivenim istražiocima, Lukač navodi da to nije ništa novo te da je neophodno imati ovakve istražioce koji su izuzetno značajni u međunarodnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjoj Luci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Sjednica je završena i bit će nastavljena sutra.