BiH
0

Lukač: Pravosuđe BiH može se uključiti u rješavanje slučajeva u Derventi i Trebinju

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da nema ništa protiv da se Tužilaštvo BiH ili Sud BiH uključe u rješavanje slučajeva zloupotreba biračkih spiskova u Derventi i Trebinju, jer je riječ o predizbornom inžinjeringu.

Lukač kaže da trenutno ne može iznositi informacije koje se obrađuju, navodeći da je u Derventi specifičan slučaj i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske radi na tome.

"Bilo je određenih opstrukcija od Centralne izborne komisije, koja nije dozvolila uvid u tu dokumentaciju, ali entitetska tužilaštva i sudovi svakako imaju prava i mogućnosti da traže određene ustupke, odnosno dokumentaciju na uvid da bi mogli taj slučaj dovesti do kraja. Nadam se da ćemo to, svakako, i da dobijemo", rekao je Lukač.

On je naveo da postoji nadležnost entitetskih sudova i tužilaštava da mogu procesuirati takve slučajeve.

"Ako treba da se uključi Tužilaštvo BiH ili Sud BiH nemamo ništa protiv, nama je samo u cilju da završimo (istragu), jer je riječ o jednom predizbornom inženjeringu i zloupotrebi mogućnosti glasačkih listića i samim tim uticanja na krajnji ishod izbora u nekoj opštini", naglasio je Lukač.

Eventualne zloupotrebe biračkih spiskova u drugim lokalnim zajednicama Lukač nije htio komentarisati, osim da će informacije biti obrađene i procesuirane.

Na pitanje novinara o kupovinu glasova penzionera u Doboju, Lukač je ponovio da ne može da priča o nečemu na čemu se radi.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske juče su lišili slobode šest lica na području opštine Derventa koji se sumnjiče da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili CIK BiH.

Kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Trebinje Mirko Ćurić optužio je u srijedu, 14. septembra, aktuelnu trebinjsku vlast za pokušaj izbornog inženjeringa, tvrdeći da se do sada najmanje 50 ljudi obratilo SNSD-u za pravnu pomoć zbog malverzacija u vezi sa mjestom glasanja na predstojećim izborima.

Ćurić tvrdi da su nezakonito iskorištena lična dokumenta pojedinih građana Trebinja, te da su neovlašteno podneseni zahtjevi za glasanje u odsustvu, čime su ova lica spriječena da na lokalnim izborima u oktobru glasaju u Trebinju.

Na konferenciji za novinare obratili su se Bojan Mrakić i Srećko Savić iz Trebinja, koji tvrde da su prijavljeni da na oktobarskim lokalnim izborima glasaju iz Igala, iako CIK-u nisu podnijeli neophodne prijave.