BiH
227

Durakovićev advokat: CIK na tajnoj sjednici pokušava spriječiti da dokumenti dođu do suda

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Advokat aktuelnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića Nedim Ademović na današnjoj konferenciji za medije je kazao da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tajno zasjeda kako bi pokušala spriječiti da dokazi o neregularnostima tokom izbora dođu do Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ademović je rekao da je CIK BiH pokrala Durakovića jer je ljudima iz dijaspore onemogućila glasanje na Lokalnim izborima 2016. godine te je dodao da je ranije CIK u pouci o pravnom lijeku navodio da politički subjekti imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH. On smatra da je to urađeno namjerno kako bi se politički subjekti dezavuirali i ne bi ostvarili prava koja su im garantirana.

Ademović je rekao da u isto vrijeme dok se održava konferencija za medije, CIK BiH održava sjednicu na kojoj pokušava izvršiti još jednu nezakonitost – CIK ima sjednicu na kojoj pokušava donijeti odluku kojom će spriječiti da ovaj dokument ode Sudu BiH kao insituciji koja ima pravo donijeti sud o tome da li je CIK prekršio izborni zakon ili ne.

"Mi smo jučer podnijeli žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH, a danas smo podnijeli zahtjev za ponovno brojanje glasova. Politički subjekti ne znaju ko je nadležan da donese odluku da li je izborni proces protekao u najboljem redu, a mi smo utvrdili da je bilo u potpunosti neprihvatljivih poteza koje je CIK pokušao prikriti, a ono što najviše pogađa BiH je onemogućavanje glasanja dijaspori. Sve je počelo kada je CIK rekao da se njihovi glasovi uvažavaju samo ukoliko stignu do 4. oktobra, što je diskriminirajuće", rekao je Ademović.

Prema njegovim riječima, propisano je da se glasovi poštom čekaju dva dana, što prema Ademovićevom mišljenju samo osobama koje žive u susjednim zemljama omogućava glasanje poštom, dok dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Skandinaviji i drugim zemljama faktički ne može ostvariti biračko pravo.

Ovo što se desilo je, prema Ademovićevom mišljenju, potpuno neprihvatljivo i jedino Sud BiH može odlučiti o nekim prigovorima koji postoje.

"Sud BiH mora odlučivati o žalbama, a ne CIK koji je upravni organ. Također se žalimo i na neregularnost izbora i mi smo to u žalbi predali te tražimo ponovno ažuriranje biračkih spiskova iz općine Srebrenica, potom ispravljanje neregularnosti, kao i eliminiranje ljudi koji su glasali s nevalidnim dokumentima. Podnijeli smo više od 20 prijava protiv osoba koje su glasale s dokumentima koji nisu ispravni", kazao je advokat i dodao da je registrirano 113 osoba koje su glasale, a nisu se nalazile na spisku te da je riječ o Srbima.

Treća stvar na koju se advokatski tim Ćamila Durakovića žali je neregularan upad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u prostorije Općine Srebrenica te je, prema njihovim iskazima, riječ o izbornom inžinjeringu.

Danas u 16 sati je počela i hitna sjednica Centralne izborne komisije BiH.