Ivo Josipović
0

"Loša politika Hrvatske je prepolovila broj Hrvata u BiH"

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je loša politika Hrvatske u BiH pomogla da se tokom rata, ali i nakon njega, broj Hrvata u BiH skoro prepolovi.

On je za zagrebački "Večernji list" ocijenio da je svojim nedavnim govorom u Sarajevu napravio kolosalnu korist Hrvatskoj i da je njime otvorena nova stranica u političkim odnosima dvije zemlje.

"Na neraščišćenim pitanjima iz istorije i sadašnjosti ne može se graditi jedinstvo", istakao je Josipović, komentarišući negativne reakcije dijela hrvatske javnosti i političara na njegov govor u Sarajevu.

Za prigovore da se previše približio Srbiji i da njeguje preprisne odnose sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Josipović je rekao da je to teza onih koji ne žele Hrvatsku otvoriti prema susjedima.

"Nema napretka za Hrvatsku bez boljih odnosa sa susjedima i uspostavljanja povjerenja", naglasio je hrvatski predsjednik.

On je dodao da su praktični rezultati njegovog odnosa sa Tadićem vidljivi u ubrzanju pregovaračkih procesa o granici i nestalima.

"Volio bih da je prije mene neko drugi postigao takve rezultate u odnosima sa Srbijom, posebno na planu zaštite hrvatske manjine", zaključio je Josipović.