BiH
0

Lopovi najčešće kradu vozila iz Sarajeva i Banje Luke

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lopovi su za proteklih devet mjeseci u BiH ukrali više od 1.170 vozila, a na meti kradljivaca najčešće su automobili u dva najveća grada BiH - Sarajevu i Banjoj Luci, pokazuje statistika.

U Banjoj Luci su u ovom periodu ukradena 84 četvorotočkaša, što je više od 50 posto od svih ukradenih u Republici Srpskoj (RS), pokazalo je istraživanje "Nezavisnih novina", oslonjeno na podatke dobijene od policijskih struktura u BiH, a bazirano na gradove u kojima je zbog krađa najmanje zahvalno biti vlasnik automobila.

U Doboju su za devet mjeseci ukradena 23 automobila, u Bijeljini 25, u Istočnom Sarajevu sedam, a u Trebinju  tri, rekao je izvor "Nezavisnih" iz MUP-a RS. 

S druge strane, općine Novo Sarajevo i Centar u Sarajevskom kantonu područja su u Federaciji BiH u kojima se auto-mafija najviše okomila na luksuzne četvorotočkaše.

Na području Sarajevskog kantona za proteklih devet mjeseci izvršeno je 669 teških krađa vozila, od čega su samo 132 pronađena i vraćena vlasnicima, saznaje list u federalnoj policiji. 

U policiji kažu da su u BiH najčešće kradena vozila marke "volkswagen", slijede "audi", "mercedes" i "bmw".