Nakon akcije "Kamen"
0

Zatraženo produženje pritvora za 12 osoba

FENA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za 12 osoba, koje su lišene slobode u okviru združene policijske akcije "Kamen", usmjerene na otkrivanje i procesuiranje automafije.

Za osam osumnjičenih predloženo je određivanje mjera zabrane - zabrana napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i drugim osumnjičenima te periodično javljanje u policijske stanice da bi se osigurala zaštita istrage i spriječilo njeno ometanje.

Statistički podaci vezani za krađe automobila u Kantonu Sarajevo, ukazuju na to da je akcija „Kamen“ koju je koordiniralo Tužiteljstvo BiH, a zajednički provelo više policijskih agencija iz oba entiteta (Kantonalni MUP-ovi u FBiH i MUPRS), već doprinijela smanjenu autokriminala u glavnom gradu BiH.

Naime, u januaru prošle godine je na području Kantona Sarajevo ukradeno 71 vozilo, a za isti period ove godine otuđeno je 31 vozilo, od čega je 16 otuđeno prije provođenja akcije "Kamen", dakle od 1. do 11. januara.

Također, od ukradenih 31 vozila, veliki broj je vozila starih više od 20 godina, bez ugrađenih sistema zaštite, a manji broj vozila otuđenih u januaru ove godine je novije proizvodnje i veće vrijednosti.

Prema prikupljenim podacima, u proteklih mjesec dana na području Kantona Sarajevo zabiljezen je pad autokriminala za više od 60 posto.

Tužiteljstvo BiH i nadležne policijske agencije nastavljaju rad u ovom predmetu, saopćilo je državno tužiteljstvo.