{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London: Izvlačenje tijela još traje, policija traga za teroristima

N
9.7.2005. u 13:46
0
0
London: Izvlačenje tijela još traje, policija traga za teroristima
0
London: Izvlačenje tijela još traje, policija traga za teroristima
Spasilačke ekipe u Londonu nastavljaju izvlačiti tijela poginulih u četvrtak u terorističkim napadima iz tunela podzemne željeznice, a Scotland Yard je danas saopćio da je svu energiju usmjerio na traženje počinitelja tog zločina i na sprječavanje eventualnih novih napada.
Najteža je, kako je saopćeno, situacija u tunelima kod postaje metroa Russel Square. Nitko ne zna koliko u tom tunelu još ima tijela poginulih, pa se tako još ne govori o konačnoj bilanci napada. Današnja štampa, međutim, procjenjuje da će ta bilanca biti između 70 i 100 stradalih, uz između 700 i 1.000 ozlijeđenih.

Uz to, među ozlijeđenima je 15 njih još u kritičnom stanju. Pronalaženje odgovornih će, ocjenjuju analitičari, biti teži posao nego u New Yorku i Madridu, poslije tamošnjih terorističkih napada.

Londonska podzemna željeznica dnevno preveze u prosjeku tri miliona ljudi.

Iako još nema pouzdanih dokaza, policija vjeruje da su terorističke napade izveli islamski teroristi. Tome doprinose i dva saopćenja, objavljena na dva islamistička Internet sitea, u kojima su odgovornost za napade preuzela dva ogranka međunarodne terorističke mreže Al-Qaida.

Za sada, prema tvrdnjama londonskog Timesa, postoje tri teorije. Jedna, koja je i najopasnija za Britaniju, je da iza eksplozija u Londonu stoje muslimani rođeni u Velikoj Britaniji, koji su se borili u Afganistanu, Čečeniji i Iraku i sada se vratili kući kao obučeni teroristi.

Druga teorija je takozvana “madridska veza”, da su napadi u Londonu u vezi s prošlogodišnjom bombaškom akcijom u Madridu. Neki od osumnjičenih za tu akciju su oslobođeni u Španjolskoj i za neke se zna da su potom došli u Britaniju.

Prema trećoj teoriji, za napade bi mogao biti odgovoran najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden.

Policija je saopćila da se u istrazi neće žuriti, jer predstoji težak i detaljan posao, pa se očekuje da će otkrivanje terorističke mreže trajati dosta dugo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: