{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lokalno je važno, a liste otvorene... Biraj!"

4.10.2012. u 16:55
4
6
"Lokalno je važno, a liste otvorene... Biraj!"
4
"Lokalno je važno, a liste otvorene... Biraj!"
Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 07. oktobra 2012, političke partije i kandidati su nastavili sa ranijom praksom neodgovornosti prema biračima – posmatrano na uzorku od 14 BH općina, svega 30% kandidata za načelnike općina ili gradonačelnike te 20 % političkih partija imaju predizborne programe, saopćeno je iz CCI-ja.
Dodatno, u dijelu općina/gradova pojedini kandidati nisu željeli da učestvuju u forumima sa građanima kako bi sa njima razgovarali o svojim predizbornim programima.

"Opisani manjak odgovornosti, vjerujemo, građani će imati na umu tokom izbornog dana", navodi se u saopćenju CCI-ja.

"Posebno zabrinjava činjenica da je svega 14% obećanja iz programa političkih partija usklađeno sa očekivanjima građana. Ako tome dodamo da pitanja manjina gotovo da uopće ne postoje u predizbornim programima, jasno je da kandidati i političke partije i dalje ne razumiju šta su glavni prioriteti građana u lokalnim zajednicama", istakli su predstavnici 12 nevladinih organizacija tokom pres konferencije u Banjoj Luci.

Konačno, uočeni debalans spolne zastupljenosti u medijskim izvještajima, gdje se samo 14% citatata u 11000 posmatranih medijskih članaka odnosilo na žene, ne doprinosi jednakosti polova tokom izbornog procesa.

Treba također naglasiti činjenicu da preko 80% predizbornih obećanja navedenih u predizbornim programima zaista jesu iz nadležnosti lokalne zajednice, što je napredak jer su na prethodnim lokalnim izborima uglavnom nuđena obećanja u vezi sa pitanjima koja uopće nisu odgovornost lokalnih vlasti.

Okupljenih 12 NVO, su pozvale građane da iskoriste svoje biračko pravo i biraju sa kandidatskih lista. Lokalni nivo je važan, a učešće na izborima je pravi odgovor na probleme koje imamo i način da utičemo na svoje uslove života, poruičile su nevladine organizacije.

NVO su najavile da će organizovati građansko nadgledanje izbora na ukupno 234 biračkih mjesta u 14 općina širom BH, kao doprinos fer i transparentnom provođenju lokalnih izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: